TV Vlaanderen hekelt voornemen van Anderlecht

donderdag 2 augustus 2007

De geplande illegale en bovendien voor Vlamingen en allochtonen discriminerende beperkingen en taksen op het bezit van schotelantennes die gepland worden door de gemeente Anderlecht zijn op diverse vlakken strijdig met de Europese wetgeving.

D


eze Europese wetgeving, alsook Jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie en het standpunt van de Europese Commissie laten (al enige jaren) geen enkele twijfel over de onrechtmatigheid van een actief overheidsbeleid om schotelbezit te ontmoedigen.

TV Vlaanderen, aanbieder van digitale televisie via satelliet en beschikbaar voor Vlamingen in Brussel, stelt dan ook dat deze beperkingen  compleet lijken voorbij te gaan aan de Europese wetgeving ter zake en bovendien specifieke bevolkingsgroepen, met name Vlamingen en Allochtonen, zullen discrimineren.  Het is bovendien onontkoombaar dat een dergelijke maatregel zal leiden tot klachten bij het 'Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding' en de Europese Commissie. Gemeente Anderlecht overtreedt de Europese wetgeving inzake 'Recht op een Schotelantenne'.

De Mededeling van de Europese Commissie op 27 juni 2001 is duidelijk omtrent dit onderwerp. Er kan geen sprake zijn over een verbod of taksen bij het gebruik van schotelantennes. Daarmee wilde de Commissie recht doen aan de betekenis die de overgang van een digitale economie kan hebben voor de groei en de werkgelegenheid en op het belang voor de Europese burger om tegen een redelijke prijs toegang te hebben tot die informatie-infrastructuur. De Mededeling wordt ook wel kortweg aangeduid als de verwoording van 'het recht op een schotelantenne'.

België al eerder op de vingers getikt zowel door Europese Hof als Europese Commissie omtrent het heffen van illegale taksen.

Reeds in 2000 werd België door de Commissie herhaaldelijk gewaarschuwd voor het heffen van illegale taksen op schotelantennes in bepaalde Brusselse, Waalse en Vlaamse gemeentes. Het feit dat er al jurisprudentie is die stelt dat een belasting voor schotelantennes, die niet geldt voor andere ontvangsttoestellen, een belemmering van het vrije verkeer van de interne markt vormt, toont duidelijk aan dat de gemeente Anderlecht de wetgeving overtreedt. De commissie oordeelt dat dergelijke belasting discriminerend is omdat zij vooral gevolgen heeft voor bepaalde categorieën kijkers en luisteraars (met name diegene die uitzendingen uit hun regio van herkomst willen kijken), buitenlandse radio- en televisiezenders (die geen of zeer beperkte toegang hebben tot het kabelnet in België) en satellietexploitanten (die worden benadeeld t.o.v. kabelexploitanten). Dit wordt duidelijk wanneer men kijkt naar kabelgebruikers die een dergelijke belasting niet hoeven te betalen.

Ook in 2001 werd de gemeente Watermaal-Bosvoorde door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens teruggefloten toen zij een dergelijke illegale taks wilden heffen op het bezit van schotelantennes. Dit werd opnieuw strijdig geacht met artikel 49 van het Europese Verdrag. In 2006 heeft de Commissie bovendien haar standpunt opnieuw verduidelijkt. Iedere burger  heeft recht op een schotelantenne voor  de ontvangst van radio- en televisie-uitzendingen. Dit fundamentele recht mag niet worden beperkt, noch door overheidsregelgeving, noch door private regelgeving. Privé-personen mogen niet worden verplicht televisie-uitzendingen via kabeltelevisie te ontvangen.

Vlamingen gediscrimineerd door deze maatregelen
Een schotelverbod/belasting zoals de gemeente Anderlecht voorgesteld, zou leiden tot gerichte discriminatie van twee belangrijke bevolkingsgroepen in de gemeente.

De allochtone (zowel Europese als niet-Europese) gemeenschap voor wie de schotelantenne vaak zoniet de enige in ieder geval de belangrijkste bron is om met het thuisland in contact te blijven.

De Vlaamse inwoners van Anderlecht, die bij hun kabelmaatschappij niet genoeg aan hun trekken komen en die kiezen voor het ruime aanbod Nederlandstalige zenders via de schotel (en dus via TV Vlaanderen).

Abonnees op het TV Vlaanderen pakket met Vlaamse zenders zouden ernstig gedupeerd worden indien deze maatregelen doorgang zouden vinden en dergelijke wetgeving is voor TV Vlaanderen onaanvaardbaar. De facto zou dit betekenen dat Vlamingen in Anderlecht het recht wordt ontzegd op vrije en onbelemmerde toegang tot Vlaamse en Nederlandstalige zenders op de satelliet. Het is bovendien onontkoombaar dat een dergelijke maatregel zal leiden tot klachten bij het 'Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding' en de Europese Commissie.

Persbericht TV Vlaanderen
http://www.tv-vlaanderen.be

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers