'Via interactieve tv praten en chatten met anderen'

woensdag 22 april 2009

David Geerts, onderzoeker aan de Katholieke Universiteit van Leuven, heeft in het kader van zijn doctoraatstudie twaalf aanbevelingen gedaan voor interactieve televisie, of dus televisie die kijkers uit verschillende huiskamers in contact zal brengen. Praten en chatten met andere televisiegebruikers tijdens het bekijken van programma's zal tot de mogelijkheden behoren.

N


aast de voordelen die dit chatten en praten met andere kijkers met zich kan meebrengen, wijst Geerts ook op de nadelen op het gebied van privacy: 'Wie berichten verzendt met zijn pc, zit meestal alleen achter zijn scherm, maar als je daarvoor het televisietoestel gebruikt, kan de rest van de familie ongehinderd meelezen. Daarom is het wenselijk dat er bijvoorbeeld een icoontje verschijnt dat aangeeft wanneer de gebruiker niet alleen in de huiskamer is', zo luidt zijn aanbeveling.

Een andere aanbeveling van Geerts is dat de kijker steeds de volle controle moet kunnen behouden over zijn activiteiten. Een film mag bijvoorbeeld niet onderbroken worden wanneer iemand contact wenst aan te gaan, maar moet door middel van een subtiel icoontje op het scherm aangegeven worden. Verder moet, zoals het ook bij de laatste versies van MSN is, een verzonden bericht ook later bekeken kunnen worden wanneer het bericht verzonden is op een ogenblik dat de gebruiker niet online was.

Ten slotte lijkt het Geerts nuttig om informatie betreffende je kijkgedrag uit te kunnen wisselen met anderen zodat verschillende gebruikers meer naar dezelfde programma's kunnen kijken. Wel moet de interactieve televisiekijker zelf de volledige controle kunnen bewaren over welke informatie al dan niet gedeeld wordt met de andere gebruikers.

Bron: HLN

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Musical Awards Gala 2024' (AVROTROS)

Naast de feestelijke uitreiking van de awards, krijgen we ook een voorproefje van musicals die nu en komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn. Niet alleen de bekende musicals, maar ook nieuwe musicals passeren de revue. Van het betoverende 'Frozen de musical' tot het epische drama '40-45, de musical'.

'Musical Awards Gala 2024', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers