Vlaamse OUTtv Media Award voor Conchita Wurst

vrijdag 10 oktober 2014

De Vlaamse OUTtv Media Award is dit jaar naar Songfestivalwinnares Conchita Wurst gegaan. De holebigemeenschap in Vlaanderen roept hiermee Wurst uit tot mediapersoonlijkheid 2014.

Opvallend is dat, in het rijtje van genomineerden, Bart De Wever aartsrivaal Elio Di Rupo verslaat in stemaantal. Di Rupo moet zelfs paus Franciscus in populariteit laten voorgaan.


De voorbije weken hield de Europese homozender OUTtv een grote onlinepoll op Facebook waarbij kijkers en fans konden stemmen op hun favoriete mediapersoonlijkheid van 2014. OUTtv nomineerde voor het Vlaamse doelpubliek enkele nationale en internationale beroemdheden die homoseksualiteit op een positieve manier onder de aandacht wisten te brengen in de Belgische media.

'Conchita Wurst behaalde met 22% de meerderheid van de Belgische stemmen', vertelt Marc Putman, CEO van OUTtv Europe, 'Wurst is op korte tijd duidelijk het nieuwe homo-icoon in Vlaanderen geworden. Ze kreeg ook niet voor niets 12 punten van België op het Eurovisiesongfestival.'

Dat de OUTtv-kijker Conchita benoemt tot meest geschikte spreekbuis voor de Vlaamse holebigemeenschap is dus niet zo gek. Dat Antwerps burgemeester en NVA-voorzitter Bart De Wever nog meer homostemmen dan Elio Di Rupo binnenhaalt, is wel frappant. 'De Wever heeft hard gewerkt aan zijn homovriendelijk imago dit jaar. Zo zetelde hij in de jury van Mister Gay Vlaanderen en gaf hij de toestemming aan het Antwerpse politiekorps om actief deel te nemen aan de Antwerp Pride. Een statement dat zeker kan tellen', stelt Putman.

Opvallend is ook dat de Waalse zanger Axel Hirsoux met 14,5% als favoriete Belg uit de bus komt. En dit voor een onlinepoll die vooral gericht was op Vlamingen. Een verklaring hiervoor is niet ver te zoeken volgens OUTtv-presentator Jens Geerts: 'In een uitgebreid interview op OUTtv gaf Axel voor het eerst openlijk toe dat hij getrouwd is met een man. Dit was twee dagen voor de aanvang van het Eurovisiesongfestival. De OUTtv-redactie werd de volgende dag overstelpt met positieve reacties van kijkers die zijn timing om publiekelijk uit de kast te komen zeer dapper vonden.'

Ook Conchita Wurst laat in een persoonlijke videoboodschap aan OUTtv weten dat ze Axel Hirsoux een moedige man vindt en dat ze zelf op hem gestemd zou hebben. Daarnaast beklemtoont ze ook de belangrijke rol die media uitoefenen. 'De media helpt om zaken bespreekbaar te maken waar sommige mensen in eerste plaats misschien een fout beeld over zouden kunnen hebben. Zo draagt niet elke homo ongeschoren een jurk', verkondigt Wurst.

Volgens Jens Geerts is het duidelijk: 'Conchita weet perfect hoe ze de media moet bespelen om haar boodschap over verdraagzaamheid en ruimdenkendheid verstaanbaar te maken. Het kan haar alles behalve een 'worst' wezen. Ze is geëngageerd en belichaamt waar onze samenleving voor zou moeten staan vandaag de dag: tolerantie, respect en non-discriminatie.'

Van 22 september tot en met 3 oktober kon iedereen zijn of haar stem uitbrengen via de onlinepoll op de Facebook-pagina van OUTtv.

Het volledige eindresultaat van de Vlaamse OUTtv Media Award 2014 vind je hieronder:

Conchita Wurst: 22%
Axel Hirsoux: 14,5%
Tom Daley: 13,3%
Bart de Wever: 11,9%
Roos van Acker: 11,1%
Paus Franciscus: 7,7%
Elio Di Rupo: 7,5%
Ian Thorpe: 7%
Michael Sam: 5%

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers