Voorstel om zenders meer zeggenschap over signaal te geven

donderdag 5 juli 2012

Woensdag hebben de Vlaamse meerderheidspartijen SP.a, N-VA en CD&V een voorstel tot decreet ingediend om televisiezenders meer controle te geven over het eigen tv-signaal. Dat voorstel kadert in de discussie tussen de zenders en de distributeurs inzake het uitgesteld kijken.

Het rommelt al een hele tijd in televisieland. Oorzaak is het uitgesteld kijken via digitale televisie. Zowel Telenet als Belgacom bieden dit aan. Maar de zenders lijden hierdoor inkomstenverlies doordat de reclameboodschappen makkelijk kunnen worden verdergespoeld. Onder anderen Christian Van Thillo (De Persgroep, VMMa) heeft al meerdere keren te kennen gegeven dat uitgesteld kijken 'levensbedreigend is voor het huidige televisiemodel'.


Het voorstel dat woensdag werd ingediend moet de televisiezenders slagkrachtiger maken tegenover de distributeurs. De politiek wil dat de zenders, als 'eigenaars', kunnen beslissen wat met hun signaal gebeurt. Want nu is het zo dat de aanbieders de consumenten laten betalen voor hun decoders. Maar de zenders krijgen geen deel van die inkomsten. Nochtans zijn het wel de omroepen die de content leveren waardoor de distributeurs geld verdienen.

Met het voorstel tot decreet wil de politiek ervoor zorgen dat de zenders eigenaar blijven van hun signaal. Zo kunnen ze beter controleren wat de operatoren met hun signaal doen.

Groen heeft kritiek op het voorstel. De partij vreest dat kijkers in de toekomst zullen moeten betalen wanneer ze programma's willen opnemen met hun decoder. Maar de meerderheid wuift die vrees weg: 'Bedoeling is vooral om een aantal perverse effecten weg te werken en om tot een evenwichtige dialoog te komen tussen de distributeurs en aanbieders', zegt SP.a-fractiueleider Bart Van Malderen.

Bron: standaard.be

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers