VRT distantieert zich van boek 'De Keizer van Oostende'

maandag 21 mei 2012

Deze week verschijnt bij uitgeverij Van Halewyck het boek De keizer van Oostende van Luc Pauwels en Wim Van den Eynde. Beiden zijn als journalist werkzaam voor VRT Nieuws. Het boek is echter geen publicatie van de VRT en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de nieuwsdienst. De hoofdredactie was op de hoogte dat beide journalisten aan een boek werkten, maar niet van de gedetailleerde inhoud ervan.

Het redactiestatuut - met inbegrip van de deontologische code voor de journalisten bij de VRT - eist dat journalisten steeds nauwkeurig te werk gaan, zowel naar aanpak als inhoud. Dit geldt ook voor activiteiten die journalisten buiten VRT Nieuws verrichten. Geen enkele activiteit mag de belangen van de VRT schaden. Daarnaast moeten journalisten die opiniërende uitspraken doen (in een krant, in een informatietijdschrift en bij uitbreiding een boek) er voor zorgen dat die opiniëring duidelijk wordt onderscheiden van de informatie en duiding van de VRT-nieuwsdienst.


De journalist wordt geacht duidelijk te maken dat hij spreekt in eigen naam en niet namens de openbare omroep. Het vertrouwen in de onpartijdigheid van de berichtgeving van de VRT nieuwsdienst mag immers niet worden geschaad door het optreden van een journalist.

Ook de Code van de Raad voor de Journalistiek schrijft gelijkaardige principes, zoals o.m. de plicht tot nauwkeurigheid, voor. Deze Code blijft onverminderd van toepassing op alle VRT-journalisten.

Aan de deontologische adviesraad werd inmiddels om advies gevraagd. Ook voor de raad moet de komende dagen duidelijk worden of de geloofwaardigheid van beide journalisten door deze publicatie wordt ondergraven. Zij adviseerde de hoofdredactie alvast zich van het boek te distantiëren.

Zolang er geen duidelijkheid is over de juiste toepassing van de deontologische regels door de betrokken journalisten, zullen Luc Pauwels en Wim Van den Eynde tijdelijk geen VRT-reportageopdrachten uitvoeren.

vrtjournaal

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers