VRT-toren kleurt geel voor Eddy Merckx en de Ronde van Frankrijk

vrijdag 28 juni 2019
Foto: © VRT 2019

De iconische VRT-toren is sinds deze week in een geel jasje gehuld. Dat heeft alles te maken met de komst van de Ronde van Frankrijk naar Brussel.

Om de vijftigste verjaardag van de eerste Tour-overwinning van Eddy Merckx te vieren start de wereldberoemde wielerronde op zaterdag 6 juli in en rond Brussel. Zondag 7 juli volgt een ploegentijdrit waardoor de wielerteams zelfs onder de VRT-toren voorbij flitsen. Om deze start, 'le grand départ', te vieren heeft Brussel opgeroepen om Brussel zo veel mogelijk geel te kleuren, dat is immers de kleur van de leiderstrui van de Ronde van Frankrijk.

De VRT sloeg met de RTBf de handen in elkaar om op gepaste wijze de Tour en volksheld Eddy Merckx te vieren. Niemand, ook de miljoenen tv-kijkers wereldwijd, zullen er naast kunnen kijken: de 'schotel' bovenop de toren is voor de volledige 360 graden omhuld met een geel spandoek. Op de sokkel zal vanaf dinsdag 2 juli een portret van Eddy Merckx prijken. Hieronder een paar opmerkelijke cijfers over dit huzarenstuk, dat werd gerealiseerd door een team van internationaal opgeleide alpinisten.

Het spandoek:

- bevindt zich op een hoogte van 87 meter
- bestrijkt een oppervlakte van ruim 445 m² (106 op 4,2 m) en weegt ongeveer 210 kg
- kan weerstaan aan windstoten tot 180 kilometer per uur

De VRT-toren is een zeer herkenbare landmark aan de Brusselse horizon. Door de digitalisering en de goedkopere satellietverbindingen zijn de antennes op de toren grotendeels buiten gebruik. Toch heeft de toren nog steeds een paar actieve functies.

Op de toren staan vier ontvangstantennepanelen voor TNG (Terrestrial News Gathering) in de 4 windrichtingen. Dat systeem werkt in Brussel samen met de vier ontvangst antennepanelen van op de toren van een FOD in het centrum van Brussel en zorgt voor ontvangst van de mobiele TNG wagens die gebruikt worden door de nieuwsdienst.

Daarnaast wordt de toren soms ook als een testzender voor radioreportages gebruikt. Ook de ontvangst- en zendantennes worden nog voor radioreportages ingeschakeld.

Ten slotte beschikt de toren over een draaibare parabool die via tijdelijke straalverbinding voor tv-reportages en evenementen functioneert. Denk aan popfestivals, wielerwedstrijden, grootse evenementen als De Warmste Week, enzovoort.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers