VRT voortrekker van twee nieuwe innovatieprojecten

dinsdag 26 maart 2019

Met de steun van Europa en van Google DNI lanceert VRT Innovatie twee nieuwe projecten, in samenwerking met lokale en internationale media- en onderzoekspartners.

Het NewsTapas-project focust op de personalisatie van nieuwsberichten en CityStory op digitale stadsverhalen. Daar komt telkens artificiële intelligentie (AI) bij kijken.


NewsTapas
Het fonds Google DNI verleent steun aan innovatieprojecten bij Europese nieuwsorganisaties. De VRT haalde zo’n projectsteun binnen voor NewsTapas, een onderzoek in samenwerking met Roularta Media Group, met imec* onderzoeksgroepen van UGent en de VUB, en met ML2Grow, een start-up gespecialiseerd in AI.

'Een gepersonaliseerd aanbod op maat van jouw interesse is stap één, de volgende stap is een nieuwsartikel op maat van jouw context: waar ben je, wat kan je daar doen, waar heb je daar zin in? Waarbij de presentatie ervan aangepast is aan jouw noden', vertelt Brecht De Caestecker, VRT NWS.

NewsTapas mikt dus op meer engagement van de mediagebruiker door inhoudelijke personalisatie. Bestaande aanbevelingssystemen selecteren nieuwsitems die het beste aansluiten bij het profiel van de gebruiker. De nieuwe uitdaging bestaat er echter in om de aandacht van die gebruikers daarna ook te behouden en hun ervaring te optimaliseren.

NewsTapas zal daarvoor tools en technologieën ontwikkelen. Daarbij wordt rekening gehouden met het profiel van de gebruiker én met de context van het gebruik, bijvoorbeeld het type toestel, het moment van de dag of de locatie. Hiermee hoopt NewsTapas de betrokkenheid van de mediagebruiker aanzienlijk te verhogen. Het project gaat van start op 1 mei en zal anderhalf jaar duren.

CityStory
Het CityStory-project is een Europees onderzoeksproject met een ITEA3** label met geplande deelname van een twintigtal bedrijven en onderzoeksinstellingen uit zes landen. Vlaanderen brengt een team van experten en onderzoekers in,  uit verschillende vakgebieden: media, interactie design, stedelijke architectuur en urbanisatie, en ICT.

CityStory gaat met buurtbewoners op zoek naar de waarde van AI-toepassingen bij het opbouwen van een digitaal verhalenplatform in een stad. Het project wil de verhalen van een buurt op eenvoudige manier capteren, versterken en sociaal deelbaar maken. Dat gebeurt onder meer door een mobiele unit met Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) apparatuur. Gemeenschappen uit Helsinki, Istanboel, Antwerpen, Gent en Mechelen nemen deel.

Het onderzoeksproject CityStory wordt geleid door VRT Innovatie en zal drie jaar lang lopen. De Vlaamse partners zijn: BUUR - bureau voor urbanisme, NXP SemiConductors, Studio Dott, Bits Of Love, de KU Leuven en de VRT.

* Imec is het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen. Imec heeft talloze onderzoekovereenkomsten met universiteiten en elektronicabedrijven van over de hele wereld.

** ITEA is een industrie-gedreven Europees ecosysteem voor collaboratieve R&D projecten.  ITEA organiseert elk jaar een Europese projectoproep. De beste projecten kunnen elk in hun eigen land innovatiesteun  aanvragen. In Vlaanderen gebeurt dat bij VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers