VTM KIDS ontvangt minister Weyts en 80 kleuters voor avant-première 'Aya'

dinsdag 18 september 2018

VTM KIDS, het kidsmerk van MEDIALAAN, lanceerde vandaag het derde seizoen van de animatiereeks 'Aya', in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en 80 kleuters van basisscholen De Biekorf in Vilvoorde en de Parochiale Bassischool in Diegem.

Zij kregen tijdens de avant-première vier afleveringen van de nieuwe reeks te zien, ingeleid door Buurtpolitie-acteurs Charlotte De Groof en Manoe Frateur. De lancering van het nieuwe seizoen kadert in de Week van de Mobiliteit, die plaatsvindt tussen 16 en 22 september, waarin maar liefst 3263 kleuterklassen deelnemen aan de 'Aya op school'-campagne van VTM KIDS en Mobiel 21. Het derde seizoen van 'Aya' wordt vanaf maandag 17 september dagelijks uitgezonden bij VTMKZOOM en in het ochtendblok van VTM.


In de gloednieuwe afleveringen van 'Aya' leren Otto en Belle hun knalgele ruimtevriendje Aya stap  voor stap de basisregels in het verkeer. De reeks wil zo kleuters en hun ouders stimuleren om veilig en milieuvriendelijk naar school te komen, door bijvoorbeeld meer te fietsen, het openbaar vervoer te gebruiken of een fluohesje en helm te dragen. Dat dergelijke sensibilisering nog steeds nodig is, blijkt o.a. uit recente cijfers van de Fietsersbond (2017), die vaststelt dat slechts 30% van de kinderen met de fiets naar school gaat. Kinderen blijven dan ook bijzonder kwetsbaar in het verkeer, vorig jaar waren 1197 jonge kinderen onder de 6 jaar betrokken bij een ongeval (cijfers VIAS).

Het nieuwe seizoen van 'Aya' kwam tot stand met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Minister van Mobiliteit Ben Weyts: ''Aya' geeft jonge kinderen het goede voorbeeld: fietsen is leuk en verkeersregels zijn belangrijk. Het aanleren van die verkeersregels kan niet vroeg genoeg beginnen. We voeren de strijd voor meer verkeersveiligheid overal, dus ook op tv en op de schoolbanken. Vlaanderen investeert dan ook 270.000 euro in deze nieuwe reeks, die verkeersopvoeding heel speels en aantrekkelijk verpakt.'

De 'Aya op school'-campagne volgt dit jaar nauwgezet de uitzendingen op tv. Alle scholen krijgen een actiepakket toegestuurd, met vertelplaten en concreet lesmateriaal rond verkeersveiligheid. Elke vertelplaat is gelinkt aan een aflevering en bevat een activiteit, een aantal gespreksvragen en extra’s waarmee de klassen een week lang aan de slag kunnen gaan. Op aya.be vinden leerkrachten bovendien aanvullend materiaal. Ouders kunnen van 17 september tot 14 oktober terecht op de website voor een wedstrijd, waarmee ze een vakantiewaardebon ter waarde van 1000 euro kunnen winnen.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bed & Breakfast' (foto: © Omroep MAX 2020)

In Noord-Brabant zijn we te gast bij Joys en Marco. Zij hebben een voorliefde voor het kroeg- én rock-'n-rollleven. Dit zie je dan ook duidelijk terug in hun B&B-kamers. Daarna is het de beurt aan Karin en Ralf om de gasten te ontvangen. Ook zij wonen in Noord-Brabant, maar dan wat meer landelijk. Yvonne en Hein mogen als laatste de deelnemers verwelkomen in hun bed & breakfast in Gelderland.

'Bed & Breakfast', om 20.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers