VTM stopt met Teletekst-service

dinsdag 21 oktober 2014

Eind deze maand stopt VTM met de Teletekstservice. De bekende ondertitelingsdienst op pagina 888 blijft wel nog beschikbaar.

De MEDIALAAN-zenders 2BE, JIM en Vitaya bieden de dienst al even niet meer aan. Vanaf november volgt VTM hen. 'Het is een verouderd medium dat niet langer de juiste mogelijkheden bood om alle informatie te kunnen plaatsen', legt woordvoerster Sara Vercauteren uit in Het Nieuwsblad. 'Alles wat erop te lezen was, is intussen ook al te raadplegen via veel modernere kanalen zoals onze website, onze Facebookpagina, Twitter... Bovendien kunnen mensen met een digicorder ook makkelijk onze tv-gids raadplegen.'


Het is bij VTM onbekend of kijkers nog veel gebruikt maakten van Teletekst. 'Maar toen we de dienst stopten bij onze andere zenders, is er bijna geen reactie op gekomen. Het heeft nog weinig zin om bijvoorbeeld het programma-overzicht op VTM Text te zetten in het tijdperk van de digicorder, een toestel dat deze informatie direct geeft en bovendien ook toelaat om een programma meteen voor opname te programmeren. Jonge kijkers halen hun informatie liever via websites op. Wij zetten nu liever in op die moderne kanalen', aldus Sara Vercauteren.

VIER Text
Duivenmelkers kunnen voor de uitslagen nog bij 'VIER Text' terecht. De Koninklijke Bond van Duivenliefhebbers heeft met de zender daarover een akkoord gesloten. 'Ook bij VIER en VIJF zetten we natuurlijk vooral in op de nieuwe digitale media en op de moderne technologie', zegt woordvoerder Kristof Demasure. 'Maar wij hebben op korte termijn geen plannen om het analoge teletekstkanaal af te schaffen.'

In de andere Europese landen wordt ook nog weinig beroep gedaan op Teletekst. Meestal biedt enkel de openbare omroep het nog aan. In Engeland is de dienst volledig afgeschaft. Wie het toch wil proberen, zal terechtkomen op de dienst ondertiteling van de BBC.

De VRT, dat destijds als BRT in 1980 met Teletekst begon, is niet van plan om Teletekst op korte termijn stop te zetten.

Bron: nieuwsblad.be

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers