Wouter Vandenhaute blijft geloven in mooie toekomst voor VIER

donderdag 20 december 2012

Eerder deze week maakte VIER het nieuwe programmaschema voor 2013 bekend. Opvallend daarbij is het tijdelijk opschorten van 'Man Bijt Hond' en het verbannen van vlaggenschip 'De Kruitfabriek' naar de latere avond. Wouter Vandenhaute gaf ook toe dat het niet allemaal draait zoals voorzien.

Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute kwam gisteren tekst en uitleg over VIER geven in het eigen 'De Kruitfabriek' én in 'Reyers Laat' op Canvas. De aanleiding was de voorstelling van het nieuwe programmaschema waarmee de SBS-zender in 2013 écht op de kaart wil worden gezet. Sommigen zien in de nieuwe programmering eerder een besparing, als gevolg van tegenvallande kijkcijfers en dalende reclame-inkomsten. Vandenhaute spreekt die redenering echter resoluut tegen.

'We doen het nu minder, maar alle commerciële zenders doen het minder. We handelen daarnaar, maar wie daar een afbouwscenario in ziet, doet aan wishful thinking.', aldus Vandenhaute in De Morgen.

In het nieuwe programmaschema, vanaf 2013, ligt de nadruk vooral op primetime. Hiermee wil VIER een vast publiek bereiken, volgens Wouter Vandenhaute in verschillende 'banden'. Toch beginnen ook binnen Woestijnvis zelf steeds meer mensen zich vragen te stellen over de te volgen strategie voor VIER.

Volgens De Morgen worden bijvoorbeeld beslissingen van VIER te laat doorgestuurd naar de programmamakers waardoor er heel wat wrevel wordt veroorzaakt. 'We werken aan een geweldig project. We hebben op elke positie fantastische mensen zitten, die elkaar steeds beter aan het vinden zijn', pareert Wouter Vandenhaute de kritiek.

Vlaams televisiemonument 'Man Bijt Hond' werd door VIER omgevormd van een dagelijks naar een wekelijks programma. Bovendien werd het tot vorige week in de late avond op donderdag geprogrammeerd. Door critici werd lovend gesproken ove het programma, maar de kijker vond de weg niet meer. Ook de verplaatsing, sinds vorige week, naar de maandagavond in volle primtetime bracht geen zoden aan de dijk. Met een schamele 170.000 kijkers kan onmogelijk van een succes gesproken worden.

Vandehaute geeft toe dat hier een inschattingsfout gemaakt werd. ''Man Bijt Hond' was een fantastisch dagelijks programma. We zijn er te makkelijk van uitgegaan dat de kijker zonder problemen de overstap zou maken van een dagelijkse naar een wekelijkse versie van dat programma. Maar dat bleek een grotere aanpassing dan verwacht.'

Naast het wegblijven van de kijkers, vallen ook de reclame-inkomsten tegen. 'Toen we de SBS-zenders kochten, waren die goed voor 28 procent van de totale reclamemarkt. Ondertussen hebben we met VIER en VIJF 34 à 35 procent van die markt in handen. Maar we hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we op 40 procent mikken. Het gaat inderdaad minder snel vooruit dan we gedacht hadden', zegt Vandenhaute in De Morgen.

Over de toekomst maakt Wouter Vandenhaute zich naar eigen zeggen weinig zorgen. En hij benadrukt dat zeker geen doem- of afbouwscenario op tafel ligt. Integendeel. Met acht nieuwe programma's in het voorjaar van 2013 hoopt hij stelselmatig het marktaandeel van VIER te kunnen vergroten. 'We zijn halfweg, maar hebben nog wat weg af te leggen', zo besluit hij.


Bron: demorgen.be - standaard.be


Lees ook:
VIER met nieuwe programma's naar 2013

DOSSIER: Op weg naar een nieuw VT4

volledig dossier
VIER

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers