'W.Witse - De Film' vanaf nu in de Vlaamse bioscopen

woensdag 5 maart 2014

Een psychologische tweestrijd tussen een ex-politiecommissaris op leeftijd en een moordenaar met een obsessie voor verminking en SM-praktijken.

Op het witte doek mag het duidelijk net iets meer zijn voor commissaris Witse. Na negen seizoenen lang het kleine scherm te sieren op zondagavond, palmt de rechercheur uit Halle nu de Vlaamse filmzalen in.


'W. Witse - De Film' is het laatste huzarenstukje van acteur Hubert Damen als Witse. Er bestond lange tijd twijfel over de komst van de film, maar gelukkig kon Damen al bij al snel aan de slag, en dat met zichtbaar genoegen. Op zijn 67ste zet de acteur misschien wel de beste vertolking neer van zijn personage.

De film pikt de draad weer op twee jaar nadat commissaris Witse met pensioen ging. Intussen heeft de rechercheur het rustige Halle verlaten en geniet hij in alle anonimiteit van een rustig leven in Brussel. Aan die rust komt onverwachts een eind wanneer zijn zus plots voor de deur staat. Ze vraagt Witse met haar mee te gaan om de moord op haar dochter te onderzoeken. Witse weigert in te gaan op haar verzoek en wil liever alleen worden gelaten. Maar Witse zou Witse niet zijn als zijn groot hart niet overwon van zijn koppigheid, even later beslist hij zijn zus te helpen.

De rechercheur verlaat zijn vertrouwde omgeving en trekt naar de Westhoek, waar in alle sereniteit aan de nakende herdenking van de Eerste Wereldoorlog wordt gewerkt. Eenmaal aangekomen in de streek rond Veurne start hij zijn zoektocht naar de moordenaar van zijn nicht. De aanwezigheid van Witse wordt al snel door de lokale politie opgemerkt. Die is de rechercheur liever kwijt dan rijk en weigert hem bijgevolg inzage in het onderzoek. Maar Witse laat de zaak niet rusten en beslist op eigen houtje verder te gaan. De politiecommissaris bijt zich dankzij zijn koppigheid vast in het onderzoek en valt van de ene verrassing in de andere. De lokale politie kan uiteindelijk niet anders dan Witse bij het onderzoek te betrekken, maar de samenwerking verloopt alles behalve hartelijk.

Het laatste wapenfeit en het daarbij horende afscheid van de populaire politiecommissaris zal gepaard gaan met een knal. De film is in vergelijking met de serie ongemeen hard en bij momenten gruwelijk. Onverwachte wendingen volgen elkaar in sneltempo op, waardoor de weinige gezapige momenten die in de film aanwezig zijn een welgekomen afwisseling zijn. Ondanks de lange duur, loopt de film dus als een trein. Een Vlaamse thriller op het scherpst van de snee met de nodige aandacht voor het verleden en de herdenking van Wereldoorlog I.

Bekijk de premièrefoto's van 'W. Witse - de Film' ONLINE op onze Facebook-pagina én in de multimedia SPOTLIGHT op de homepage!

'W.Witse - De Film', vanaf 5 maart in de Vlaamse bioscoopzalen.


Lees ook:
Feestelijke premičre van 'W. - Witse, De Film' in Antwerpen (foto's!)

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers