Xavier Taveirne geeft eenzaamheid een gezicht

dinsdag 19 november 2019
Foto: Canvas - © VRT/De chinezen 2019

Eenzaamheid is een van de grote, maar vaak verborgen problemen van onze tijd. Xavier Taveirne maakt het taboe bespreekbaar in een reeks portretten van eenzame mensen uit alle generaties, van jongeren tot bejaarden.

Eenzaamheid wordt vaak gezien een van de grote plagen van de 21ste eeuw. Zowel in de politiek als in de wetenschappen verschijnt het thema steeds vaker op de radar. In het Verenigd Koninkrijk stelden ze een minister van eenzaamheid aan en ook Sint-Truiden kreeg zijn eigen schepen om deze problematiek aan te pakken. Cijfers uit een recent onderzoek klinken dan ook zwaar: 46 procent van de Belgen voelt zich regelmatig eenzaam.


Ook Xavier Taveirne stelde dat vast. Zowel in zijn gesprekken en interviews voor Radio 1 als gewoon op straat en op café merkte hij dat vele mensen zich eenzaam voelen: 'Ik ben iemand die snel ziet dat iemand zich niet goed in zijn vel voelt. En ik had het gevoel dat ik heel veel mensen alleen zag rondlopen, ik hoorde ook meer en meer over eenzaamheid praten. Eigenlijk was ik, als ik daar nu op terugkijk, zelf ook eenzaam als puber. Er is veel schroom om over eenzaamheid te praten. Als iemand de moed vindt om te getuigen, is het minste wat je als interviewer kan doen, hem de tijd en ruimte geven om te vertellen. Die verhalen zinderen echt na.'

Vier afleveringen, vier generaties
Eenzaamheid wordt vaak geassocieerd met bejaarde mensen die alleen op hun flatje wonen of stilaan wegkwijnen in een verzorgingstehuis. Maar dat is slechts een deel van het probleem. Eenzaamheid komt voor bij alle leeftijden. Xavier Taveirne: 'Je hebt het clichébeeld van eenzame mensen in rusthuizen, maar het zit overal. Elk geval is anders. Wij gaan de definitie van eenzaamheid niet vastleggen. Als mensen zeggen dat ze eenzaam zijn, dan zijn ze dat ook. Er is de diepgewortelde eenzaamheid waarbij je de hele week niemand ziet. Maar het gaat net zo goed over de tiener die sociaal is, op café gaat, en daarna thuiskomt en denkt: niemand begrijpt mij. Het gaat over nieuw samengestelde gezinnen waarbij je als ouder één week op twee de ‘fabriek’ draaiend houdt, om dan in je kinderloze week te denken: wie ben ik eigenlijk? We willen eenzaamheid een stem geven, mensen het gevoel geven dat ze gehoord worden.'

Daarom besloot Xavier Taveirne om in vier afleveringen te gaan praten met mensen uit vier verschillende generaties.

Aflevering 1 (18 tot 28 jaar) - woensdag 20 november
Uit recent onderzoek blijkt dat acht op de tien Vlaamse jongeren zich geregeld eenzaam voelen. 'The Connected World' belooft verbinding, maar het tegendeel is waar. Hoe komt het dat zoveel jongeren in onze samenleving zich eenzaam voelen? Wat opvalt bij deze jonge generatie is dat die eenzaamheid heel vaak te maken heeft met de zoektocht naar hun identiteit. Wie ben ik en waar is mijn plaats in deze wereld? Xavier praat erover met Anouck, Barend, Miriam en Stijn.

'Eenzaam', vanaf woensdag 20 november om 20.20 uur op Canvas en vanaf dan ook meteen integraal op het Canvas-kanaal van VRT NU.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers