Zeven Europese jury's beslissen mee over de winnaar van 'Eurosong 2014'

donderdag 13 maart 2014

Zondag 16 maart kennen we de winnaar van 'Eurosong 2014', meteen onze inzending voor het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen.

Voor het eerst bepalen zeven professionele jury’s uit evenveel landen mee de uitslag. De Eén-kijker bepaalt, net als in de halve finales, de andere helft van de resultaten én heeft het laatste woord.


Finalisten Axel Hirsoux, Bandits, Eva Jacobs, Sil, Udo en Yass vertolken hun nummer zondag voor een publiek van zevenduizend fans in het Antwerpse Sportpaleis. Het maakt van de show alvast met veel voorsprong de grootste Belgische songfestivalfinale ooit.

Na de optredens zijn niet langer de experten, maar professionele jury’s uit zeven landen aan zet. Ze komen uit Azerbeidzjan, Denemarken, Ierland, Macedonië, Nederland, Spanje en Wit-Rusland. Samen vertegenwoordigen deze jury’s alle uithoeken van Europa. Het lijstje bevat zowel landen die traditioneel veel voor België stemmen, als landen die ons zelden met punten belonen. Bedoeling is een representatief beeld te krijgen van wat de vakjury’s op het Eurovisiesongfestival van elk van onze finalisten zouden vinden.

Hell Antwerp, This is Denmark Calling
Elke Europese jury bestaat uit vijf professionals uit de muziek- en media-industrie: componisten, auteurs, artiesten, radio dj’s of muziekjournalisten. Elk jurylid beoordeelt individueel de optredens van de zes finalisten en besteedt extra aandacht aan de vocale prestaties, de originaliteit van het lied en de uitvoering ervan. Dit zijn criteria die ook bij het internationale Eurovisiesongfestival worden gehanteerd.

De gerechtsdeurwaarder in Antwerpen verwerkt de vijf individuele stemresultaten tot een nationaal resultaat voor elk van de zeven landen. De woordvoerder van elk land kent in de show zo achtereenvolgens 4, 6, 8, 10 en 12 punten toe aan de vijf hoogst scorende songs. De inzending die het minst gesmaakt wordt bij een Europese jury, krijgt op het scorebord geen punten.

Helft van de stemmen van de kijkers
In totaal delen de Europese jury’s 280 punten uit. De kijker kan er evenveel verdelen door na de bekendmaking van de Europese resultaten vijf minuten te stemmen via sms en via een.be/eurosong. Tien procent van de stemmen levert zondag 28 punten op, vijftig procent van de stemmen zelfs 140 punten. Op die manier heeft de Eén-kijker ook in de finale nog altijd het laatste woord.

'Eurosong 2014: finale op 16 maart', live vanuit Sportpaleis Antwerpen om 20.00 uur op Eén.

DOSSIER: Eurosong 2014

volledig dossier
eurosong2014

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers