Noorwegen wint 54ste 'Eurovisiesongfestival', Hadise vierde!

zaterdag 16 mei 2009

Met een verpletterend puntensaldo heeft Noorwegen zaterdagavond het 54ste 'Eurovisiesongfestival' gewonnen. Televisiekijkend Europa was heel even unaniem: het liedje Fairytail van de 23-jarige Alexander Rybak verdiende de eerste plaats. Hadise, de Vlaamse trots op het podium in Moskou kon de vierde plaats veroveren voor Turkije.

D


e Noor Alexander Rybak heeft het Songfestival 2009 gewonnen met een ongezien aantal punten en een immense voorsprong. Hiermee is de hegemonie van het zogenaamde Oostblok doorbroken. Ijsland werd tweede en maakte het Scandinavisch feestje compleet, Azerbeidzjan derde. Hadise eindigde vierde. Het beste resultaat ooit voor een artiest die in Vlaanderen woont. Het Verenigd Koninkrijk maakt de top 5 compleet. 
  
Het Songfestival 2010 zal zich dus in Noorwegen afspelen, meer dan waarschijnlijk in Oslo. Het is de derde overwinning voor de Noren na de Bobbysocks in 1985 en Secret Garden in 1995.

Ijsland eindigde tweede, een evenaring van hun beste prestatie die Selma precies tien jaar geleden neerzette op het Songfestival in Jeruzalem.

Azerbeidzjan behaalde brons met zijn irritante oorwurm die bijzonder veel doet denken aan de rotzooi waarmee Marie N. en Dave Benton & Tanel Padar het Songfstival wonnen.

Hadise eindigde verdienstelijk vierde en bewees meteen dat een artieste die in Vlaanderen woont wel aan de top kan eindigen... mits ze voor een ander land aantreedt.

Een absolute opsteker voor de Big 4 is de vijfde plaats van het Verenigd Koninkrijk. De achtste plaats van klassebak Patricia Kaas voor Frankrijk maakte dat de helft van de Big 4 een top 10-notering waard was.

Pech voor Sakis Rouvas. Normaliter is zeven een geluksnummer, maar wellicht had hij toch hoger gegokt dan deze zevende plaats.

Bij de pechvogels zitten de Maltese Chiara, voor wie de derde keer niet de goede werd, evenals de Spaanse Soraya, die waarschijnlijk te veel betere concurrentie had in hetzelfde genre. Ook de sletterige act van Oekraļne bleef onder de verwachtingen.

Dit is de top 10:
01. Noorwegen
02. Ijsland
03. Azerbeidzjan
04. Turkije
05. Verenigd Koninkrkijk
06. Estland
07. Griekenland
08. Frankrijk
09. Bosniė & Herzegovina
10. Armeniė

Finland eindigde laatst, Spanje voorlaatst.

Artikel: Raf Van Bedts- Eurosong.be  

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers