'Sitcomschrijvers hebben recht op vuile praat'

vrijdag 21 april 2006

Amerikaanse sitcomschrijvers mogen vuile praat verkopen tijdens schrijfsessies. Dat heeft het Hooggerechtshof van CaliforniŽ donderdag beslist. De schrijvers hoeven geen schrik te hebben voor rechtszaken in verband met seksueel vergrijp.

De schrijvers van 'Friends' waren aangeklaagd door een ontslagen typiste. Amaani Lyle (32) kon het zes jaar geleden niet vinden met de rauwe taal tijdens brainstorms met de 'Friends'-schrijvers. Allerlei seksueel getinte opmerkingen maakten het creatieve schrijfproces volgens haar erg vrouwonvriendelijk. Ze voelde zich beledigd door grapjes over het seksleven van de zes hoofdrolspelers en de schrijvers zelf.

Rechter Marvin Baxter gaat er tegenin: "Soms is vulgariteit niet alleen aanvaardbaar, maar zelfs noodzakelijk op het werk." Geen jury zou van Lyle geloven dat ze seksueel beledigd is tijdens schrijfsessies "voor een op volwassenen gericht humorprogramma met seksuele thema's".

Met 7 tegen 0 was de jury van het Hooggerechtshof het unaniem eens. Daarmee is de kous af voor Lyle, die bij een lagere rechtbank haar ontslag had aangevochten. Volgens haar werd ze de laan uitgestuurd omwille van haar beklag over de seksuele opmerkingen, volgens Warner Bros Tv was ze simpelweg een te trage typiste die de moppen vaak niet snapte.

Warner Bros TV, verdedigende partij, is blij met de uitspraak. "Nu we beschermd worden, kunnen we voortdoen met dat waar we goed in zijn: schrijven en tv-hits producen." De zaak werd in Hollywood met argusogen gevolgd door sitcomschrijvers allerhande. Zij vonden dat de aanklacht hun vrijheid van meningsuiting ondermijnde.

NBC's hitserie 'Friends' liep tien seizoenen, tot mei 2004. Onlangs was er nog sprake van een comeback, maar totnogtoe bleek dat louter gossip. Bij ons is de serie elke weekdag te zien op VT4.

Bron: AP

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers