KRO-NCRV maakt dramaserie over de Bijlmerramp: 'Rampvlucht'

donderdag 22 september 2022

Dertig jaar na dato produceren KRO-NCRV en productiemaatschappij Big Blue een vijfdelige dramaserie over een van de meest controversiŽle vliegrampen van de twintigste eeuw: de Bijlmerramp.

'Rampvlucht' is een op werkelijkheid gebaseerde thriller en is vanaf het najaar te zien bij KRO-NCRV op NPO 1. De dramaserie is een groots opgezette complotthriller over de ramp zelf én de vele vragen en mysterieuze gebeurtenissen die Nederland daarna in hun greep hielden.


Dramaserie 'Rampvlucht' – wat ging er fout?
Als op 4 oktober 1992 een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstort op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer is Nederland in een klap wereldnieuws. Het onderzoek naar de oorzaak wijst uit dat er een veiligheidspen bij één van de motoren is losgeschoten. Gewoon heel veel pech. Gelukkig was het een goederenvliegtuig met aan boord slechts parfum, bloemen en computeronderdelen, zegt Den Haag. De zwarte doos is onvindbaar. Na een periode van nationale rouw gaat Nederland weer over tot de orde van de dag.

Maar in de maanden die volgen worden huisdieren ziek en krijgen bewoners en reddingswerkers medische klachten. Zou het kunnen dat er nog meer in dat vliegtuig zat, houdt iemand iets achter? Een jonge dierenarts uit de Bijlmermeer en twee journalisten van concurrerende kranten laten het er niet bij zitten. Ze gaan op zoek naar antwoorden, waardoor ze in een zes jaar durende strijd belanden met de luchtvaartwereld, de overheid en geheime diensten. Uiteindelijk leidt hun zoektocht naar de veelbesproken parlementaire enquête in 1998. Wat is er fout gegaan? Wie heeft er gefaald? Wat moest er geheim worden gehouden?

Op werkelijkheid gebaseerde thriller
'Rampvlucht' is een serie van productiehuis Big Blue en is geschreven door creator Michael Leendertse ('Van God Los', 'Ares', 'Vliegende Hollanders'). De regie is in handen van hoofdregisseur Lourens Blok ('Verhaal van Nederland', 'Vechtershart', 'Boy 7')  en co-regisseur Edson da Conceicao ('Laatste Rit', 'De Sterfshow', 'Porfotto').

'Rampvlucht', vanaf 23 september bij KRO-NCRV op NPO 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS9 logo SBS 9 logo

Jack Malik is een worstelende muzikant die geen erkenning krijgt, hoeveel moeite zijn manager en vriendin Ellie daar ook voor doet. Na een ongeluk tijdens een mysterieuze wereldwijde stroomstoring wordt Jack wakker en ontdekt hij dat niemand zich de Beatles nog kan herinneren. Jack ziet zijn kans schoon: met het complete oeuvre van de Beatles te zijner beschikking kan hij de wereld veroveren.

'Yesterday', film uit 2019 met oa. Ed Sheeran, om 20.30 uur op SBS 9.

Dossiers