'PowNews' kraakt beveiliging Schiphol met fake boardingpass

woensdag 24 november 2021

De beveiliging van luchthaven Schiphol blijkt zo lek als een mandje. Dat toont 'PowNews' aan in een onthullende online reportage. Verslaggeefster Sarah Bakker slaagde er kinderlijk eenvoudig in om met een nepboardingpass voorbij de douane te komen en ongehinderd belastingvrij te shoppen.

Via een anonieme tipgever werd onze PowNews-redactie op de hoogte gebracht van een webtool waarmee eenvoudig en snel nepboardingpassen gecreëerd kunnen worden, inclusief neppe QR-code. Tot zijn stomme verbazing wist onze tipgever op deze manier al een keer voorbij de douane te komen. Dit opmerkelijke verhaal konden we niet laten liggen en dus namen we de proef op de som.


In de reportage laat Bakker zien hoe zij op een website binnen een handomdraai een levensechte nepboardingpass maakt. Ze googelt een vluchtnummer, verzint een stoelnummer, voert alles in en klaar is Kees. Eenmaal op de luchthaven twijfelt niemand aan de echtheid van haar boardingpass. Maar het wordt pas echt bizar wanneer zij de QR-code van haar boardingpass scant bij het douanepoortje en deze probleemloos opent. Daarnaast wordt ook de verborgen camera in haar bril niet opgemerkt bij de bodyscan, waardoor alles achter de beveiligingscheck kan worden gefilmd. Terwijl niemand iets doorheeft, slaat onze verslaggeefster ongestoord en belastingvrij een slof sigaretten en een fles champagne in.

Sarah Bakker: 'Ik vind het verbijsterend met welk gemak je vrij kunt rondlopen op Schiphol terwijl je er niks hebt te zoeken. Het systeem achter de poortjes is niet gegevensgevoelig gebleken en ziet mensen met een neppe boardingpass met fictieve gegevens gewoon aan voor een reiziger. De beveiliging van Schiphol kost jaarlijks enkele honderden miljoenen euro’s, maar kan dus door elke puber eenvoudig worden gekraakt.'

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers