PowNed komt met NPO 3-docu '30 en nooit meer werken'

maandag 27 september 2021

Op je dertigste met pensioen, wishful thinking of goed mogelijk? In de documentaire '30 en nooit meer werken' onderzoekt PowNed de FIRE-beweging, een levensfilosofie die als doel heeft zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk te worden en daardoor soms al decennia eerder met pensioen te kunnen.

In Amerika gaat het als een lopend vuurtje en ook in Nederland raken steeds meer jongeren in de ban ervan. Maar hoe werkt dat nou precies? Is zo'n levensstijl weggelegd voor de lucky few of kunnen we allemaal rentenieren voor ons veertigste? PowNed spreekt met ervaringsdeskundigen, jonge pensionado's en experts om alle in's en out's boven tafel te krijgen.


FIRE, ofwel Financial Independence, Retire Early, heeft als voornaamste doel om mensen zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk te laten worden. Dat kan op veel verschillende manieren. Van een minimalistisch leven in vrijheid tot hard werken tot je erbij neervalt om zo jaren eerder te genieten van een (dik) pensioen. De nieuwe generatie jongeren wil niet tot hun zeventigste werken voor een baas en kiezen een extreme levenswijze om flink te besparen of juist om veel geld te verdienen. In de documentaire '30 en nooit meer werken' volgt programmamaker Vera Verzijl (PowNed) millennials die, elk op hun eigen manier, dit pad bewandelen.

Zo zien we bijvoorbeeld de gedreven bitcoin-handelaar Meyade (26). Hij vergaarde in korte tijd veel geld en gaf dat ook uit. Na enkele jaren van extreme luxe leeft hij nu bewuster en meer toekomstgericht. Zijn doel is om financieel onafhankelijk te worden door op slimme wijze bitcoins te verhandelen. Daarom is hij op zoek naar gelijkgestemden in de business en reist hij de hele wereld rond op zoek naar klanten van internationale allure. In Istanboel ontmoet hij topvoetballer Ryan Babel (34). Ook Ryan is bezig met het leven na zijn actieve voetbalcarrière en wil een stabiel inkomen genereren nadat hij stopt.

Daarnaast volgen we Myrthe. Ze is pas 33 jaar en zou morgen kunnen stoppen met werken, maar wil daar nog niet aan denken. Ze handelt in vastgoed, heeft een bestseller geschreven en houdt van auto’s. Ze heeft net een nieuw huis gekocht en laten inrichten. Dat was allemaal lang niet vanzelfsprekend. Door een scheiding van haar ouders liep ze vroeger bij de voedselbank. Haar doel was om ooit boodschappen te kunnen doen zonder op te letten hoe duur alles was. Dat heeft ze inmiddels ruimschoots behaald.

Ook maken we kennis met Niels (31) en zijn vriendin Janne-Sophie (24). Niels streeft naar vrijheid en wil zo min mogelijk werken; laat staan voor een baas. Dat doen ze door hun lasten zo laag mogelijk te houden: ze besluiten om zelf een tiny house te bouwen. Tamar (35) gooit het over een hele andere boeg: ze heeft haar goede baan opgezegd, verkocht al haar bezittingen en besloot om met haar kameel door Nederland te trekken. Deze millennials laten zien dat het ook anders kan. Je kan stoppen met werken op je 30ste!

De documentaire '30 en nooit meer werken' wordt geproduceerd door ITV Studios en is dinsdag 28 september om 21.20 uur te zien op NPO 3.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers