Evi Hanssen duikt in de duistere kant van het internet in 'Help, Mijn Borsten Staan Online'

maandag 29 juni 2020

De donkerste kant van het internet, waar je pikante selfie plots niet meer privé is, waar de lieve jongen die met je dochter aan het chatten is ineens een man van 57 jaar blijkt te zijn en waar die ene gênante foto het perfecte middel blijkt te zijn om je een paar honderd of duizend euro af te persen.

Het komt in de huidige digitale wereld geregeld voor. In 'Help, Mijn Borsten Staan Online' tast Evi Hanssen de duistere kant van het internet af en praat ze met slachtoffers, daders, ouders en specialisten over sexting, grooming, catfishing en sextortion. Vier fenomenen, vier afleveringen. Over het internet zoals je het liever nìet wil leren kennen.


Evi Hanssen: 'Naaktfoto's versturen is niks nieuws. De kans is groot dat jouw zoon of dochter dit ook doet. Er missen op het internet alleen nog duidelijke normen en waarden hoe hiermee om te gaan. Slachtoffers van bijvoorbeeld sexting of grooming worden vaak verantwoordelijk gesteld voor hun eigen daden; ze worden door anderen als daders gezien. 'Had je er maar niet in moeten trappen', wordt er dan gezegd. Hier moeten we als maatschappij aan werken. Het bespreekbaar maken is in ieder geval een goede eerste stap.'

In de eerste aflevering praat Evi met Joline. Van de ene dag op de andere stortte haar wereld in elkaar: 'Heel de school heeft mijn borsten gezien. Ik wilde niet meer leven', vertelt Joline, die op haar 17e een intieme foto naar haar vriendje verstuurde. Ook Mia deelt haar verhaal, ze was 13 toen ze werd verkracht door Maxime, een groomer die ze online had leren kennen. Maxime deed zich voor als een jongen van 17, maar in werkelijkheid was het een volwassene van 28. Evi confronteert een 52-jarige groomer, die zelfverzekerd komt aanlopen in de veronderstelling een meisje van 14 te ontmoeten. Ze praat met slachtoffers en daders en schetst zo een beeld van de donkere kant die het internet kan hebben.

'Help, Mijn Borsten Staan Online', vanaf 30 juni iedere dinsdag om 22.10 uur bij BNNVARA op NPO 3.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers