'De Eindexamen Geschiedenis Quiz' op NPO 2

dinsdag 2 juni 2020

Eindexamen! Een tijd van tintelende spanning, maar ook een tijd die voor velen een herinnering voor het leven zal blijken te zijn.

Het blokken, de examenstress, het 'elkaar erdoorheen slepen'. De ontlading als je geslaagd bent, samen feestvieren op Chersonissos of Lloret de Mar. Helaas… de eindexamenleerlingen van dit jaar zullen het moeten missen.


Als pleister op de wonde organiseert de NTR voor deze pechvogels - maar tegelijk voor iedereen die zich zijn eigen examenperiode nog met een mix van vrees en vreugde herinnert – een feestelijke eindexamenquiz.

Het vak: Geschiedenis.
De locatie: De Eregalerij van het Rijksmuseum.

Met fragmenten uit het rijke omroeparchief en objecten uit het Rijksmuseum wordt een groep kandidaten - waaronder een aantal eindexamenleerlingen, maar ook Alexander Pechtold, Daphne Bunskoek en rapper Donnie - onderworpen aan een pittige geschiedenisquiz. Daarin komen verschillende tijdvakken uit de eindexamenstof van dit jaar aan bod, zoals de 17e eeuw en de tijd van de wereldoorlogen.

Jeroen Pauw leidt de avond en kan tijdens de quiz een beroep doen op de expertise van Diederik van Vleuten, Astrid Sy en Maarten Prak.

Tijdens de uitzending kunnen kijkers thuis de quiz online meespelen via het educatieve platform NPOFocus.nl. Ook zullen daar achtergrondartikelen bij de quizvragen te vinden zijn.

'De Eindexamen Geschiedenis Quiz' is een programma van de NTR, met dank aan het Rijksmuseum en Examenbundel van ThiemeMeulenhoff.

'De Eindexamen Geschiedenis Quiz', woensdag 3 juni om 20.25 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers