NTR sluit traditiegetrouw het jaar af met de 'Top 2000 a gogo'

woensdag 30 november 2022
Foto: © NPO 2022

Goed nieuws voor muziekliefhebbers: ook dit jaar sluit de 'Top 2000 a gogo' het jaar weer op muzikale wijze af. Voordat het zover is trapt de NPO af met 'Top 2000: De Opening', gevolgd door nieuwe afleveringen van 'Top 2000: The Untold Stories' en maar liefst 12 nieuwe uitzendingen van de 'Top 2000 a gogo'-podcast.

Op 26 december barst de 'Top 2000 a gogo' los. Dit seizoen met Herman van der Zandt, die het programma eenmalig samen met Leo Blokhuis presenteert.


'Top 2000 a gogo'
De 'Top 2000 a gogo' is het eindejaarsfeestje met vertrouwde ingrediënten, zoals minireportages over een liedje en videoclips met verrassende weetjes bij nummers uit de lijst. Afwisselende gasten delen herinneringen en vertellen verhalen over hun muzikale helden. Nieuw in deze setting is Herman van der Zandt, die het programma samen met Leo Blokhuis presenteert. Aan de eveneens vernieuwde 'Top 2000'-bar is er alle gelegenheid om anekdotes op te dissen en sterke verhalen te vertellen. En op onverwachte momenten kan er ineens een orkestje het café in komen.

Herman van der Zandt: 'De NTR heeft mij gevraagd om voor één keer gastheer te zijn van dit geliefde programma. Dat kan ik moeilijk naast me neerleggen. Het 'Top 2000'-café is voor mij bekend terrein. Ik heb een brede muzieksmaak, maar ben toch ook vooral een kind van de jaren ’80. Samen met Leo en de redactie wil ik er een geweldige jaarafsluiting van maken.'

Willemijn Francissen (Mediadirecteur NTR): 'We zijn blij dat de 'Top 2000 a gogo' in 2022 toch kan doorgaan, zowel voor het team als voor het publiek. We hebben in Herman een presentator gevonden die een liefhebber is van het programma, veel weet van muziek en veel ervaring heeft met programma’s die een breed publiek aanspreken. Het team van de 'Top 2000' verheugt zich erop om met Herman en Leo het 'Top 2000'-café in te gaan.'

Uitzendingen dagelijks van 26 t/m 31 december, rond 22.00 uur op NPO 1.

'Top 2000: The Untold Stories'
Leo Blokhuis neemt de kijker mee door ruim 20 jaar 'Top 2000 a gogo' met reportages uit de archieven van voorgaande jaren.

Aflevering 1
In de eerste aflevering geeft David Paich van de band Toto een kijkje achter de schermen. Hoe zagen de begindagen van Toto eruit en hoe ontstond het succesnummer 'Hold the line'? Songwriter Allee Willis vertelt over de liedjes die ze schreef voor Earth, Wind & Fire, Bonnie Raitt, The Pointer Sisters en Herbie Hancock. Harry Slinger van Drukwerk komt aan bod over zijn jeugd in Amsterdam, de rol van Drukwerk tijdens de krakersrellen en het ontstaan van de nummers 'Hee Amsterdam' en 'Laat de rijken de crisis betalen'. En waar komt nou zijn bekende rode mutsje vandaan?

Aflevering 2
De tweede aflevering staat in het teken van de Britse band Elbow, bekend van het nummer 'One day like this'. Leadzanger Guy Garvey neemt de kijkers mee naar bijzondere locaties in Manchester; de stad die zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in het succes van de band.

Aflevering 3
Vanessa Carlton, bekend van het nummer 'A Thousand Miles', vertelt over de impact van deze wereldhit. Op welke wijze heeft dit succes haar leven beïnvloed? Verder staat Huub van der Lubbe, zanger en tekstschrijver van De Dijk, centraal in deze derde aflevering. Welke rituelen zijn voor hem belangrijk bij het schrijven van een liedje?

Aflevering 4
Leo gaat op tour door Glasglow, de thuisstad van zanger Alex Kapranos en bassist Bob Hardy van Franz Ferdinand. De heren vertellen over het ontstaan van de band en de nummers ‘Darts of Pleasure’, ‘Do you want to’ en 'The dark of the matinée’.  Ook gaat Leo op bezoek bij Eric Bazilian van de band 'The Hooters'. Hoe zijn de nummers ‘500 Miles’ en ‘Satellite’ tot stand gekomen? De laatste aflevering wordt afgesloten met aandacht voor de indrukwekkende carrière van Jazz Coleman, de frontman van de Britse band Killing Joke.

Uitzendingen: dagelijks van 19 t/m 23 december, rond 22.00 uur op NPO 3.

'Top 2000: De Opening'
Vlak voordat de 'Top 2000' op NPO Radio 2 van start gaat, kijkt Leo Blokhuis vooruit naar de lijst der lijsten. Dit doet hij samen met alle dj's die dit jaar de 'Top 2000' presenteren. 'Top 2000 - De Opening' is een programma boordevol muziek: met live optredens, mooie muziekfragmenten en persoonlijke verhalen. Aansluitend verzorgt dj Bart Arens een spectaculaire kick-off, waarmee de 'Top 2000' officieel van start gaat.

Uitzending: donderdag 24 december, 22.40 uur op NPO 3.

'Top 2000 Quiz'
De 'Top 2000 Quiz' wordt dit jaar helaas niet uitgezonden.

'Top 2000 a gogo-podcast'
In samenwerking met NPO Radio 2 maakt de NTR 12 nieuwe afleveringen van de 'Top 2000 a gogo'-podcast.  Leo Blokhuis vertelt daarin verhalen die schuilgaan achter de muziek in de lijst der lijsten. Met verrassende verbanden in de popgeschiedenis, opmerkelijke details en natuurlijk veel muziekfragmenten. De eerste afleveringen staan al online. De podcast is te beluisteren via https://www.nporadio2.nl/podcasts/top-2000-a-gogo en via je favoriete podcastapp.

'NPO Radio 2 Top 2000'
De 'NPO Radio 2 Top 2000' is één van de grootste radio- en muziekevenementen van Nederland, waar jaarlijks circa 10 miljoen mensen naar kijken en luisteren. De lijst der lijsten wordt elk jaar samengesteld door het publiek. De 24e 'Top 2000' is te zien en te horen vanaf eerste kerstdag 00.00 uur tot en met oudejaarsavond. De uitzending vanuit het 'Top 2000 Café' in Beeld en Geluid in Hilversum is 24 uur per dag te volgen via NPO Radio 2, nporadio2.nl, NPO 1 extra en ’s nachts op NPO 3. De NTR verzorgt de televisie-uitzendingen 'Top 2000 - The Untold Stories' en 'Top 2000: De Opening' op NPO 3 en 'Top 2000 a gogo' op NPO 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers