Bibliotheken en KRO-NCRV slaan handen ineen voor warme Kerst

woensdag 5 december 2018

KRO-NCRV en de openbare bibliotheken in Nederland gaan deze Kerst een unieke samenwerking aan. In ruim170 bibliotheken door het hele land staat van 6 tot en met 23 december een 'Joris' Kerstboom'.

Dit idee komt voort uit het tv-programma van presentator Joris Linssen waarin hij mensen uitnodigt een boodschap voor een dierbare in de boom te hangen en hun verhaal te delen. In de bibliotheek kunnen bezoekers de komende tijd hetzelfde doen.


In ruim170 vestigingen door heel Nederland staat in de maand december een opgetuigde kerstboom. Bezoekers worden uitgenodigd om speciaal voor hun dierbare een kerstbal met daarin een foto of kerstgedachte in de 'Joris' Kerstboom' te hangen. Ze kunnen een reddende engel bedanken, sorry zeggen of een hechte vriendschap vieren door een speciaal iemand in het licht te zetten. Zo groeit elke boom uit tot een echte 'Joris' Kerstboom'.

Ontmoeting
De kerstboom vol kerstgedachten is een ontmoetingsplaats. Bibliotheken die deelnemen zorgen dat er bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers aanwezig zijn om mensen op weg te helpen en een luisterend oor te bieden. Het ophangen van de kerstballen kan leiden tot mooie gesprekken. Erg waardevol voor veel mensen in de dagen voor Kerst.

KRO-NCRV legt met deze actie de verbinding van het tv-programma met de lokale samenleving. De thema’s eenzaamheid en ontmoeting sluiten ook aan bij de nieuwe maatschappelijke rol van bibliotheken. Zo ontstaat een mooie samenwerking. In 2017 boden bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland bezoekers al de gelegenheid hun persoonlijke verhaal te delen tijdens hun bezoek aan de bibliotheek. Dit jaar gaat de actie landelijk.

Tv-uitzending
Presentator Joris Linssen gaat in december op bezoek in Bibliotheek Gouda, één van de vijf plekken waar de tv-opnames rond 'Joris' Kerstboom' plaatsvinden. Hij gaat op zijn gebruikelijke laagdrempelige manier op zoek naar bibliotheekbezoekers met een persoonlijk verhaal.

De uitzending is op zondag 23 december om 21.10 uur te zien op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers