Angela Groothuizen neemt families mee naar Amish in 'Ver Van Huis'

maandag 2 september 2019
Foto: RTL 4 - © RTL 2019

Angela Groothuizen gaat in het nieuwe programma 'Ver Van Huis' op reis met Nederlandse gezinnen om hen te helpen een nieuwe start te maken.

Angela neemt de gezinnen letterlijk 100 jaar mee terug in de tijd, naar de Amish gemeenschap, om hen zonder afleiding een spiegel voor te kunnen houden over de dynamiek binnen het gezin.

De gezinsleden van de families van Hilten, Te Vrede, van Beek en Voets leven soms totaal langs elkaar heen. Drukke banen, school, sociale druk en afleiding als games, social media en smartphones liggen aan de basis van hun problemen binnen het gezin. In 'Ver Van Huis' zorgen Angela en coach Kas Stuyf voor een nieuwe benadering van deze moderne gezinsproblematiek. Zij nemen de families mee op reis naar een gemeenschap ver van huis: de Amish in Ohio, USA. Het doel van deze bijzondere reis; terug naar de basis en elkaar weer vinden als gezin.

De gezinnen
De Nederlandse families vinden onderdak in de geïsoleerde levensstijl van de Amish, bij een viertal gezinnen die voor hen de deuren hebben geopend. Met de hulp van de Amish gezinnen zullen de families kennismaken met de waarden die in deze bijzondere gemeenschap centraal staan, waarbij het vooral draait om het belang van het samenleven als gezin. Met groepsopdrachten die in het teken staan van de leefwijze van de Amish, worden de gezinnen nader tot elkaar gebracht. Wanneer alle aspecten van de moderne wereld wegvallen blijft alleen hetgeen over dat echt telt: ervaren wat er in elkaar omgaat.

Amish
De Amish blijven bewust weg van alle mogelijke vormen van afleiding, zoals techniek, alcohol, sigaretten en uiterlijk vertoon, om de focus te houden op datgene wat voor hen het belangrijkste is: het gezin. Samen voor - en met elkaar - zorgen staat voor hen centraal. Zij nemen daar de tijd voor en hebben discipline, respect en een groot arbeidsethos centraal staan in hun samenleving. De Amish staan niet geheel negatief tegenover de moderne samenleving, maar ze borgen tradities en geloven niet dat elke vorm van ontwikkeling automatisch een verbetering is. Het grote contrast met de wijze waarop de Nederlandse gezinnen samenleven zorgt voor bezinning binnen de families.

Angela begeleidt de families als steun en toeverlaat, motiveert en luistert: 'Vier gezinnen hebben zich overgeleverd aan dit programma. Ze hadden geen idee waar ze heen zouden gaan. Voor sommigen zorgde de cultuurshock voor grote paniek, anderen draaiden onmiddellijk mee met hun Amish familie. De zachtaardigheid van de Amish, de rust van het platteland, de sessies van Kas én de digitale detox hebben indruk gemaakt op de deelnemers. Trouwens... Ook op mij...'

Kas focust op het groeiproces dat de gezinnen doormaken, waarbij hij inzet op het contrast tussen de Amish en de deelnemende gezinnen en hen helpt om terug te gaan naar de basis. Kas coacht de gezinnen tijdens de hele periode intensief en sluit telkens de dag met ze af. Kas: 'In dit digitale tijdperk zijn er meer manieren dan ooit om met andere mensen te verbinden, maar mensen zijn eigenlijk nog nooit zo eenzaam geweest als nu. De Amish beschikken niet over deze moderne middelen en juist dat zorgt voor een enorme verbondenheid binnen de gemeenschap. Met het wegvallen van het digitale aspect ligt de focus op andere vormen van communicatie, die er aan bijdragen dat de gezinnen elkaar op een andere manier weer leren vinden.'

In 'Ver van Huis' wordt de kijker een unieke ervaring geboden binnen de samenleving van de normaal zeer gesloten Amish gemeenschap. Met de diverse families komen er problemen aan bod binnen het gezinsleven die herkenbaar zijn in de huidige samenleving, zoals afleiding door social media, smartphones en ouders die beiden heel druk zijn met hun werk. 'Ver Van Huis' houdt de kijker een spiegel voor over het dagelijks (gezins)leven en zet zo aan tot reflectie. In 7 afleveringen, inclusief een terugblik aflevering, ziet de kijker tegen welke problemen de families aanlopen en hoe zij zich als gezin verder ontwikkelen.

'Ver Van Huis' wordt geproduceerd door EndemolShine en is vanaf dinsdag 3 september wekelijks om 20.30 uur te zien bij RTL 4.

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers