Bart Chabot schrijft jubileumeditie Groot Dictee der Nederlandse Taal

dinsdag 3 juni 2014

Schrijver en dichter Bart Chabot is dit jaar de auteur van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De nationale spellingtoets beleeft zijn 25-jarig jubileum.

Bart Chabot heeft als enige vaste deelnemer aan alle vierentwintig voorgaande edities meegedaan. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, een samenwerking van de Volkskrant en de NTR in Nederland en De Morgen en de VRT in Vlaanderen, wordt elk jaar in december op televisie uitgezonden.


Bart Chabot (Den Haag, 1954) debuteerde in 1981 met de dichtbundel Popcorn. Naast schrijver en dichter is hij ook bekend als performer. Hij stond in het theater met Jan Mulder en Remco Campert (1989), met Herman Brood en Jules Deelder (1998) en met Martin Bril en Ronald Giphart (2005). Chabot is tevens de biograaf van Herman Brood. In 2007 kreeg hij de Johnny van Doornprijs, een tweejaarlijkse prijs voor 'gesproken letteren'. Vorig jaar verscheen Chabots eerste roman, Triggerhappy. In september 2014 komt een bloemlezing van zijn werk uit, getiteld Zestig, ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag.

De speciale band die Bart Chabot heeft met Het Groot Dictee der Nederlandse Taal dateert van 1990 toen hij voor het eerst meedeed. Daarna werd hij elk jaar opnieuw uitgenodigd en werd hij samen met Philip Freriks het vaste gezicht van het Dictee. Over Het Groot Dictee zei Chabot eens: 'Sint, Kerst, Oud en Nieuw… Een december zonder Dictee ìs geen december'.

In 2005 schreef Bart Chabot al de tekst voor het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal. In hetzelfde jaar was hij beste prominente Nederlander van de deelnemers aan het Groot Dictee. Schrijvers die Chabot de afgelopen jaren als auteur van het Dictee voorgingen, waren Gerrit Komrij (2009), Tommy Wieringa (2010), Arnon Grunberg (2011), Adriaan van Dis (2012) en Kees van Kooten (2013).

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is de jaarlijkse spellingtoets op televisie vanuit de Eerste Kamer der Staten Generaal op het Haagse Binnenhof. Dertig prominente Nederlanders en Vlamingen nemen het op tegen dertig spellingkenners, die zich hebben gekwalificeerd via voorronden in de Volkskrant en De Morgen. De presentatie is in handen van Philip Freriks en Martine Tanghe. Het Groot Dictee is dit jaar te zien op 17 december bij de NTR op Nederland 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers