BBC First nodigt fans uit om te stemmen op favoriete 'Midsomer Murders'

maandag 21 oktober 2019
Foto: © BBC First/ LEWIS PR 2019

Fans van Brits detective-drama zullen blij zijn om te horen dat het fenomeen 'Midsomer Murders' terugkeert naar BBC First voor haar 20-jarige jubileum, maandag om 21.00 uur.

In het 20ste seizoen van de serie keren we terug naar het idyllische, maar door moorden getroffen, fictieve district Midsomer voor een nieuwe reeks gruwelijke doden.

Om de start van de 20ste verjaardag te vieren, nodigt BBC First haar kijkers uit om naar de website van BBC First te gaan en te stemmen op hun favoriete moord uit 20 voorgeselecteerde afleveringen met bizarre moorden van vorige seizoenen. Fans kunnen stemmen tot zondag 10 november 00.00 uur. Daarna zendt BBC First alle 20 afleveringen uit, oplopend op basis van het aantal stemmen, op werkdagen vanaf dinsdag 3 december.

Benieuwd of 'de aflevering met het kaaswiel' of 'die met de diaprojector' op 1 is geëindigd? Op vrijdag 27 december ontdek je welke 'Midsomer Murder' als favoriet uit de bus komt.

Speciaal voor het jubileum heeft BBC First, de meest bekeken niet-Nederlandse zender in Nederland, 20 feiten op een rijtje gezet, die zowel de nieuwe als de diehard fans willen weten. En alsof dat nog niet genoeg is hebben de makers van de serie 20 geheime verwijzingen naar oude afleveringen verstopt om de kennis van de echte 'Midsomer Murder'-fans te testen. Deze verwijzingen zijn terug te vinden in de tweede aflevering (Death of the small coppers) van seizoen 20. Dus zap naar BBC First om ze allemaal te vinden!

20 Fascinerende feiten over 'Midsomer Murders'

Tot de meest bizarre moordwapens behoren onder andere een cricket knuppel, koekjes, een defecte machine met gewichten, een vorkheftruck, een kaaswiel en een enorme stapel kranten.

Er bestaat een 'Midsomer Murders' fanclub die regelmatig bijeenkomt. Veel van de fans reizen helemaal vanuit Nederland om de locaties van de kroegen, de pittoreske dorpjes en filmlocaties van de serie te bezoeken.

Elke aflevering duurt vijf weken om te filmen, er vallen gemiddeld drie doden en er kunnen tot wel 120 mensen op de set aanwezig zijn.

De oorspronkelijke titel van de serie was Barnaby. 'Midsomer Murders' werd voorgesteld door scenarist Anthony Horowitz.

Het totale aantal moorden in het district Midsomer is opgelopen tot 347. Vooral de manier waarop de slachtoffers zijn vermoord is wat miljoenen fans zo fascinerend vinden.

'Midsomer Murders' heeft in 22 jaar meer dan 116 afleveringen gefilmd.

Het echte Midsomer district ligt rond Buckinghamshire en Oxfordshire, met dorpen als Little Missenden, Hambleden en Long Crendon die terugkomen in de serie.

De stad Wallingford in Oxfordshire die aan de Theems ligt wordt als filmlocatie gebruikt voor DCI Barnaby's huis in Causton. Het politiebureau zelf is een set in een oude Royal Air Force College in Bracknell.

De pub Lions of Bledlow in Bledlow is steeds als een andere pub te zien in vier verschillende afleveringen: Dead Man's Eleven, Blue Herrings, Dark Autumn en The Maid in Splendour.

De pilot-aflevering, The Killings at Badger's Drift, trok 13,5 miljoen kijkers toen het in 1997 voor het eerst werd uitgezonden en was hiermee de beste bekeken dramaserie in dat jaar.

John Nettles klopte ooit tijdens het filmen op een deur en kondigde zichzelf aan als 'Detective Sergeant Bergerac'. Dit was zijn personage in de serie 'Bergerac', een andere klassieke dramaserie van BBC First.

De serie heeft een groot aantal beroemde fans, waaronder voormalig Britse premier David Cameron, filmsterren Sharon Stone en Johnny Depp en de beroemde actrice Joan Collins.

De spookachtige intromuziek wordt voor elke aflevering opnieuw opgenomen met behulp van een ongebruikelijk instrument, een theremin genaamd. Dit elektronische muziekinstrument werd in 1919 uitgevonden in Rusland door de natuurkundige Leon Theremin.

'Midsomer Murders' bestaat uit veel rustige locaties: Midsomer Parva; Midsomer Mallow; Midsomer Magna; Midsomer Worthy; Midsomer Wellow, Midsomer Malham; Midsomer's Drift, Martyr Warren; Fletcher's Cross; Aspern Tallow; Marshwood; Morton Fendle; Morton Woods. Dit zijn fictieve namen om de anonimiteit van de dorpen te beschermen en de ware locaties worden nog steeds geheimgehouden.

De dorpen worden gekozen vanwege hun dorpsgroen, het verkeer moet afgesloten kunnen worden en het moet een Engels platteland sfeer hebben. Er is volledige medewerking van de dorpelingen en vaak keert de filmploeg steeds weer naar hetzelfde dorp terug om te filmen.

De locatie die de filmploeg gebruikt voor bijvoorbeeld het parkeren van auto’s voor het ontbijt en lunch door de cateraars, en de vrachtwagens met make-up en kostuums voor de cast, is vaak op boerderijen of in de weilanden. De filmlocatie is ofwel dichtbij of de boerderij zelf wordt als filmlocatie gebruikt.

In de zomermaanden wordt het filmen vaak verstoord door het lawaai van vliegtuigen, grasmaaiers en het geluid van kettingzagen die de rust op het Engelse platteland verstoren.

De aanwezigen op het huwelijk in de aflevering van 2008 met de titel Blood Wedding bestond uit 34 leden van de nationale pers, die zich voor deden als bruiloftsgasten.

Tijdens het filmen in de koude wintermaanden neemt de cast een ijsblokje voordat ze een gesprek gaan voeren. Dit voorkomt ademwolkjes, wat vooral nuttig is wanneer men in december een zomerse dag probeert te filmen.

Er zijn maar twee acteurs geweest die DCI John Barnaby hebben gespeeld. John Nettles voor de eerste 13 seizoenen en Neil Dudgeon voor de afgelopen 7 seizoenen.

Het twintigste seizoen van 'Midsomer Murders 'wordt uitgezonden op 21 oktober om 21.00 uur op BBC First.

Persbericht LEWIS/BBC First
http://www.bbcfirst.com
bbcfirst

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers