'De Monitor' in 2016 wekelijks op tv

donderdag 10 december 2015

Het onderzoeksjournalistieke programma 'De Monitor' (KRO-NCRV), met presentator van Teun van de Keuken, wordt in 2016 tijdens het tv-seizoen wekelijks uitgezonden op de zondagavond (NPO 2).

Het programma krijgt daarmee aanzienlijk meer uitzendingen dan het afgelopen jaar.


'De Monitor' begon twee jaar geleden als experiment waarbij journalistiek werk wordt gekoppeld aan crowdsourcing. Het programma kreeg na vier uitzendingen groen licht om 24 afleveringen te maken in 2015. in 2016 groeit dat door naar 38 uitzendingen van 'De Monitor'.

'Het is fantastisch dat zoveel meer uitzendingen mogen maken, dat geeft aan dat het programma wordt gewaardeerd', zegt presentator Teun van de Keuken. Hij denkt dat de crowdscourcing van 'De Monitor' zo aanslaat omdat het publiek deelgenoot wordt gemaakt van het onderzoek. 'Onze redactie werkt heel transparant en houdt het publiek op de hoogte van het journalistieke proces. We laten zien wat de vorderingen zijn en waar we tegen aan lopen. Het is geen: u vraagt, en wij draaien, maar wij doen serieus journalistiek onderzoek op basis van de ervaringen van mensen', aldus Teun van de Keuken.

De redactie van 'De Monitor' ontvangt veel tips, op basis waarvan dossiers worden geopend en verder onderzoek plaatsvindt. Dit jaar leverden meerdere onderzoeken ruchtbaarheid en resultaat op, o.a. naar de werkwijze van de Sociale Dienst,  naar Foute Dokters (voor seksueel misbruik veroordeelde artsen die nog steeds werkzaam zijn) en naar mensen die worden gegijzeld door de overheid (o.a. zwangere vrouwen) vanwege openstaande boetes. Voor het nieuwe seizoen doet 'De Monitor' onderzoek naar o.a. de werkdruk onder leerkrachten van de basisschool.

'De Monitor' sloot afgelopen zondag  het lopende seizoen af. Op 3 januari start de nieuwe serie van 'De Monitor' en is het programma iedere zondagavond om 22.35 uur op NPO 2 te zien.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers