'De Nieuwe Buur': vierdelige internationale serie vanaf vrijdag integraal op NPO Start

donderdag 15 november 2018
Foto: © NTR 2018

In Europa zijn we allemaal buren van elkaar. Niets zegt meer over de integratie dan hoe we met elkaar omgaan in onze straat of wijk.

'De Nieuwe Buur' is een coproductie van de EBU. In vier indringende reportages wordt getoond hoe inwoners in Nederland, Kroatië, Tsjechië en Portugal worden geconfronteerd met 'nieuwe buren': Roma, vluchtelingen en arbeidsmigranten op zoek naar een nieuw thuis. Met vallen en opstaan leren de buren elkaar beter te begrijpen.

'Beter een goede buur dan een verre vriend' is een spreekwoord dat aangeeft dat de verhouding met je buren veel van je huiselijk geluk kan bepalen. Het liefst wonen we naast mensen die op ons lijken. Maar wat gebeurt er als dit niet het geval is?

Afleveringen:

Welkom in de getto (Nederland)
Ries van Dijk woont al tientallen jaren in Utrecht Overvecht. Als de gemeente aankondigt dat er een asielzoekerscentrum in zijn buurt komt, ontsteekt hij in woede en voert hij actie tegen het plan. Maar het AZC komt er toch. Na een tijdje leren hij en zijn vrouw de uit Saoedi-Arabië afkomstige Randa en haar twee dochters kennen. Dat zet de gedachtewereld van Ries op zijn kop. Een programma van Meral Uslu en Salima Bouchtaoui.

Kersentaart (Kroatië)
Een gezin uit Irak wil een nieuw bestaan opbouwen in Kroatië. Ze komen te wonen in een mooie wijk in Zagreb, maar vinden nauwelijks aansluiting bij de bewoners. Als één van de gezinsleden wordt aangevallen, voelen ze zich niet langer veilig. De gemeente onderneemt actie, maar eigenlijk wil het gezin al niet meer blijven in Kroatië. Kan een bijzondere kersentaart de muren tussen de oude en nieuwe bewoners slechten?

Nepalezen in Jablonec (Tsjechië)
Vier jonge Nepalese mannen laten alles achter zich voor een beter leven in het Tsjechische Jablonec. Ze worden gelokt met mooie vooruitzichten op goede banen, maar komen terecht in slecht betaalde arbeid zonder enig sociaal vangnet. Ondertussen hebben ze moeite om te integreren in de Tsjechische maatschappij. De lokale bewoners vinden dat de Nepalezen de arbeidsmarkt verzieken. Kunnen oude en nieuwe bewoners nader tot elkaar komen?

Het derde laantje (Portugal)
In Ponta Delgada op de Portugese Azoren liggen enkele laantjes van waaruit je meteen naar de zee kunt lopen. Vroeger huisden er de vissers. Nu wonen daar hun nazaten. Behalve in het derde laantje. Daar heeft de overheid de afgelopen tijd Roma gehuisvest. De lokale bewoners zijn hier niet over geraadpleegd. Maar al snel wordt duidelijk dat de vrolijke muziek en dans niet door iedereen worden omarmd.

De Nederlandse inbreng wordt verzorgd door de NTR. 'De Nieuwe Buur' is vanaf vrijdag 16 november integraal te zien op NPO Start.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers