Dwight van van de Vijver in 'Geboeid, terug naar de plantage'

zondag 30 juni 2019

In het nieuwe tv-programma 'Geboeid, terug naar de plantage' gaat politieman, docent en 'Jonge ambtenaar van het jaar 2018' Dwight van van de Vijver op zoek naar zijn voorouders en familiegeschiedenis.

Het televisieprogramma is een ontdekkingsreis door het slavernijverleden. Dwight wordt nog dagelijks geconfronteerd met zijn roots. Het extra woordje 'van' in zijn achternaam is een stille getuige van het feit dat zijn voorouders ‘bezit’ waren van Plantagehouder van de Vijver.


In de eerste aflevering onderzoekt Dwight de problematiek rond het slavernijverleden van Nederland en ontdekt hij dat grote groepen mensen nog dagelijks geconfronteerd worden met deze geschiedenis. De ‘kick-off’ aflevering van 'Geboeid' wordt uitgezonden op 1 juli; op dezelfde dag als Keti Koti (ketenen verbroken). De dag waarop herdacht en gevierd wordt dat Nederland de slavernij afschafte.

Verbinding
Met de serie is de EO vooral op zoek naar verbinding. Eindredacteur Arie Rijneveld: 'Die verbinding zit in Dwight. Hij is een nuchtere Hollander, maar ook trots op zijn Surinaamse roots. In de hoop meer inzicht te krijgen in wie hij is, doet Dwight er alles aan om uit te zoeken hoe zijn familiegeschiedenis in elkaar steekt en welke rol de slavernij daarin speelt. Wat kan hij over zijn geschiedenis ontdekken en hoe beïnvloedt het verleden ons dagelijks leven?'

Roots
Geholpen door de Surinaamse slavenregisters, die sinds kort toegankelijk zijn, ontdekt Dwight steeds meer over zijn familie. De zoektocht brengt hem uiteindelijk bij de plantage waar zijn tot slaaf gemaakte voorouders hebben geleefd. Dwight roept ook andere Nederlanders met specifieke achternamen op om uit te zoeken of zij roots hebben op de plantage van zijn voorouders. Met een aantal van hen gaat hij terug naar de Surinaamse plantage, op zoek naar bijzondere verhalen. Deze reis wordt vanaf 6 december in drie delen uitgezonden op NPO 2.

Interactieve webdocu
'Geboeid, terug naar de plantage' is een onderdeel van een bredere campagne. De EO besteedt vanaf juli op verschillende manieren aandacht aan slavernij en aan de impact hiervan op de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten. Op 1 juli wordt ook de webdocu ‘Geboeid’ gelanceerd. In deze webdocu nemen Jörgen Raymann, Lange Frans, Dolores Leeuwin en Defano Holwijn de kijker mee in de gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname ten tijde van de slavernij. De webdocu is gemaakt in samenwerking met het Scheepvaartmuseum en is te zien op www.eo.nl/geboeid.

'Geboeid, terug naar de plantage', maandag 1 juli om 21.10 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers