Ellie Lust duikt in de donkere krochten van de illegale handel - VIDEO

zondag 6 oktober 2019

Namaak-merkkleding die niet van echt te onderscheiden is, zware medicijnen zonder recept en ongeregistreerde doorfokpuppies; het is hartstikke verboden maar toch op grote schaal in Nederland te verkrijgen.

In het nieuwe AVROTROS-programma 'Ellie in de Handel' duikt Ellie Lust in de schimmige wereld van illegale koopwaar. Wie zijn de mensen die deze goederen op de markt brengen? Wat zijn hun methodes? En hoe houden we deze illegale handel als samenleving in stand?


De wereld van illegale handel is complex, divers en vaak ondergronds. In 'Ellie in de Handel' legt Ellie Lust de handelslijnen bloot, laat ze zien welke wereld hierachter schuil gaat en wat de impact van deze praktijken zijn. Ze belicht de erbarmelijke omstandigheden waaronder nepmerkkleding wordt gemaakt, laat zien wat de consequenties zijn van ongecontroleerde handel in zware medicatie en brengt in beeld hoe digitale persoonsgegevens worden verhandeld. Illegale handel is vaak ongrijpbaar, omdat het zich niet beperkt tot onze landsgrenzen. Daarom gaat Ellie undercover bij hondenhandelaren, die doorgefokte honden vanuit het buitenland Nederland invoeren en reist ze naar internationale investigators die met gevaar voor eigen leven illegale praktijken aan de kaak stellen.


In de uitzending over illegale handel in persoonsgegevens laat Ellie zien hoe geraffineerd criminelen te werk gaan om gegevens in handen te krijgen en wat de gevolgen van deze praktijken zijn. Ellie legt uit hoe illegale sigaretten worden geproduceerd en ontdekt dat er verboden paardenvlees wordt verwerkt in kroketten en bitterballen.

'Ellie in de Handel', vanaf maandag 7 oktober om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 3.

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bed & Breakfast' (foto: © Omroep MAX 2020)

In Noord-Brabant zijn we te gast bij Joys en Marco. Zij hebben een voorliefde voor het kroeg- én rock-'n-rollleven. Dit zie je dan ook duidelijk terug in hun B&B-kamers. Daarna is het de beurt aan Karin en Ralf om de gasten te ontvangen. Ook zij wonen in Noord-Brabant, maar dan wat meer landelijk. Yvonne en Hein mogen als laatste de deelnemers verwelkomen in hun bed & breakfast in Gelderland.

'Bed & Breakfast', om 20.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers