EO portretteert de levens van markante Tukkers

zondag 15 april 2018

In de nieuwe docuserie 'Typisch Tubbergen' portretteert de EO het leven van de inwoners van het Twentse Tubbergen, een karakteristiek dorpje verscholen in het Overijsselse landschap.

De drukke randstad is voor de Tubbergenaren een totaal andere wereld. Ben je in Tubbergen geboren dan groei je op met één zekerheid in het leven: van het westen heb je niets te verwachten. Voor elkaar zorgen en naar elkaar omkijken, dat is het enige wat telt. 'Typsich Tubbergen' geeft een uniek inkijkje in deze hechte boerengemeenschap.

De inwoners van de gemeente Tubbergen zijn typische grensbewoners. Bij goed zicht kun je in de verte Duitsland zien liggen. Noaberschap staat hoog in het vaandel: als buren heb je de plicht elkaar met raad en daad bij te staan en voor elkaar te zorgen. Niet alleen als er iets loos is; nee, noaber ben je 24/7, het hele jaar door.

Jagen
In de twaalf afleveringen leren we veel verschillende kanten van het leven in Tubberger kennen. We maken kennis met de tradities en gewoontes van de Tubbergenaren en we worden ingewijd in hun soms al eeuwenoude rituelen, zoals de ‘Bokverbranding’ en het ‘Dweilen’. De gemeenschap kent een bovengemiddeld hoog percentage jachtvergunningen per hoofd van de bevolking. De vossenjacht is heel normaal in Tubbergen. Ook heerst er grote onderlinge rivaliteit. Die rivaliteit wordt tijdens ‘buuts’ met carnaval breed uitgemeten.

De huiskamer van het dorp
Inwoners van de gemeente zijn nuchter, maar houden wel van een borrel en een feestje. Als er iets te vieren valt, wordt het ook echt gevierd. Kroegen en andere horeca spelen een grote rol in het dagelijks leven. De kroeg is dan ook niet de plek waar je even snel een biertje pakt, maar een plek waar de Tukkers de laatste roddels en nieuwtjes horen, hun toekomstige partner ontmoeten en hun ziel en zaligheid blootleggen: de kroeg is de huiskamer van het dorp.

'Typisch Tubbergen', iedere maandag tot en met donderdag om 19.15 uur op NPO 2. Het maakt onderdeel uit van de docu-serie 'Typisch', die de EO samen met BNNVARA om beurten invult vanuit een andere wijk, gemeente of dorp in Nederland.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers