EO vraagt aandacht voor thema slavernij

maandag 1 juli 2019

Maandag 1 juli 2019 - op de dag van Keti Koti (de herdenking van de afschaffing van de slavernij) - start de EO met een themaperiode over slavernij.

Welke gebeurtenissen hebben zich in het verleden afgespeeld en welke invloed heeft dat anno 2019 nog op de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten? De omroep lanceerde eerder vandaag een interactieve webdocu, waarin Jörgen Raymann, Dolores Leeuwin, Lange Frans en Défano Holwijn de kijker meenemen in de geschiedenis van Nederland en Suriname ten tijde van de slavernij. Daarnaast is vanavond op NPO 2 het eerste deel van de reeks 'Geboeid, terug naar de plantage' te zien. In deze serie gaat Dwight van van de Vijver op zoek naar zijn roots en familiegeschiedenis.


In de familiegeschiedenis van Dwight speelt de slavernij een prominente rol. Nederland mengde zich begin zeventiende eeuw in de slavenhandel. De Hollanders verscheepten zo’n 600.000 tot slaaf gemaakte Afrikanen naar de koloniën; de meesten van hen kwamen onder erbarmelijke omstandigheden terecht in Suriname. Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij afgeschaft.

'Waar kom ik vandaan?'
'Om te weten waar je naartoe gaat, moet je ook weten waar je vandaan komt', vertelt Ank de Vogel-Muntslag in de tv-aflevering 'Geboeid, terug naar de plantage'. De Vogel is gespecialiseerd in het uitpluizen van Surinaamse stambomen en helpt Dwight bij het in kaart brengen van zijn voorgeslacht. Daarnaast brengt Dwight een bezoek aan historicus Leo Balai, die hem bijpraat over de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel, en spreekt hij openhartig met psychiater Glenn Helberg. Volgens Helberg kan het slavernijverleden nog steeds van invloed zijn op het dagelijks leven van Surinaamse Nederlanders.

De impact van slavernij is niet alleen merkbaar bij de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten. Ook in onze hoofdstad zijn de sporen van de slavernij nog altijd zichtbaar. Zo wijzen rijk versierde gevels met zwarte mannen terug naar de slavernijgeschiedenis van de stad. Onlangs werd bekend dat de meerderheid van de gemeenteraad in Amsterdam excuses wil aanbieden voor de rol die de stad in de slavernijgeschiedenis heeft gespeeld.

Gedeelde geschiedenis
De EO wil door middel van het televisieprogramma en de interactieve webdocu de kennis over het onderwerp slavernij vergroten en zo verbinding tot stand brengen. 'We delen verhalen van mensen die hun roots hebben in slavernij, om zo begrip en verbinding te creëren', zegt projectleider Anne Marie Holwerda. 'We willen niet polariseren, maar juist mensen samenbrengen. Deze geschiedenis is van ons allemaal.' Dolores Leeuwin, die te zien is in de interactieve webdocu, vertelt: 'Ik denk dat we van onszelf en elkaar moeten weten waar we vandaan komen; hoe onze gezamenlijke geschiedenis er uitziet. Wat het met ons mens-zijn en ons gevoel doet. Zodat we weten waarom we zijn zoals we zijn en hopelijk verdraagzamer met elkaar omgaan.' De webdocu is gemaakt in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum en is te zien op geboeid.com.

De tv-uitzending is maandagavond 1 juli om 21.10 uur te zien op NPO 2.
Bekijk de interactieve webdocu ‘Geboeid’ op geboeid.com.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers