EO's zondagmorgen op NPO 2: vertrouwd én vernieuwd

dinsdag 23 juli 2019

De EO grijpt de start van een nieuw televisieseizoen aan om twee (ver)nieuw(d)e programma's te presenteren: 'Zie je Zondag!' en 'Nederland Zingt Dichtbij'.

Marleen Stelling gaat in 'Zie je Zondag!' op zoek naar de kracht van de kerk. In 'Nederland Zingt Dichtbij' voeren muziek en persoonlijke verhalen de boventoon. Ontmoeten, zingen en bezinnen zijn in grote delen van Nederland vertrouwde ingrediënten van de zondag. Daarom zendt de EO elke zondagmorgen programma’s uit waarin samenzijn, samen zingen en samen geloven centraal staan.


'Zie je Zondag!'
Voor 'Zie je Zondag!' duikt Stelling in de wereld van protestantse gemeenten; van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot migrantenkerk. Hoe geven kerken zichzelf vorm om in deze tijd relevant te zijn? De presentatrice bezoekt elke drie weken een andere gemeente. In de eerste serie van drie afleveringen staat de Eltheto-gemeenschap op de Javastraat in Amsterdam centraal.

'Nederland Zingt Dichtbij'
In 'Nederland Zingt Dichtbij' smelten de programma’s 'Nederland Zingt op Zondag' en 'De Kapel' samen. Het programma, dat wordt gepresenteerd door Jurjen ten Brinke, biedt een mix van muziek, persoonlijke geloofsverhalen en een Bijbelse overdenking. De bij veel kijkers geliefde samenzang blijft; nieuw is de ontmoeting met een gelovige Nederlander in het land. Zo loopt Ten Brinke in aflevering 1 mee op een binnenvaartschip, waar matroos Eric Geneugelijk openhartig vertelt over zijn leven en zijn geloof in God.

In beweging brengen
Hans van der Linden, als manager content onder andere verantwoordelijk voor de zondagse programmering, vertelt: 'We zijn overtuigd van Gods liefde voor iedereen en van de kracht van het Evangelie. Met onze programma’s willen we mensen in beweging brengen door ze een plek te bieden om samen te komen, om te delen en om geïnspireerd te raken door een ontmoeting, een lied of een overdenking. In samenwerking met kerkgenootschappen in Nederland maken we verhalen waarin geloof, hoop en liefde centraal staan. Dat doen we zowel voor mensen die zoeken als voor mensen die hun geloof willen delen. Als EO willen we ervoor zorgen dat niemand ver hoeft te zoeken.'

Troost
De nieuwe programma’s worden voorafgegaan door 'Ik Mis Je'; het programma waarin Arjan Lock en Minella van Bergeijk met nabestaanden praten over het verlies van een dierbare. Daar, aan het graf van een geliefde, zijn verdriet en gemis enorm voelbaar. Toch worden op deze plaats ook veel hoopvolle verhalen gedeeld. Wat biedt troost en hoe pak je na het verlies de draad weer op?

Elke zondag bij de EO

8.55 uur: 'Ik Mis Je'
9.20 uur: 'Zie je Zondag!'
11.00 uur: 'Nederland Zingt Dichtbij'
12.00 uur: 'EO Metterdaad' (hh zaterdag)
12.30 uur: 'Songs of Praise'
13.00 uur: 'Wilde Ganzen'

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers