'Erik Scherder zoekt: Het Geheim van Methusalem' op NPO 2

woensdag 5 september 2018

In deze nieuwe EO-serie gaat hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder op aanstekelijke en enthousiaste wijze op zoek naar het geheim van Methusalem. Een zoektocht naar een gelukkige en zinvolle oude dag.

'Zo oud als Methusalem', zoals het Nederlandse gezegde luidt, worden we weliswaar niet. Feit is wel dat we steeds langer leven. Maar willen we dat wel, zo oud worden? Of zijn we toch vooral bang voor de onvermijdelijke aftakeling? Prof. dr. Scherder gelooft echt dat het samen kan gaan: oud worden én gelukkig zijn. Maar blijft zijn wetenschappelijke overtuiging nog overeind als hij geconfronteerd wordt met de dagelijkse werkelijkheid..?


Zelf is hij de magische grens van 65 jaar inmiddels gepasseerd. Maar een opgebrande, uitgebluste indruk wekt professor dr. Erik Scherder zeker niet. Het woord 'pensioen' komt dan ook niet in zijn woordenboek voor. Scherder wil doorwerken tot zijn laatste snik. En is er vast van overtuigd dat het dé manier is om ook op oudere leeftijd nog een zinvol en gelukkig leven te leiden.

In deze driedelige serie verlaat de bekende professor zijn studeerkamer en gaat op veldonderzoek uit. En duikt in de levens van gewone Nederlanders. Van de 91-jarige barvrouw Tiny tot de verjarende Noortje die 106 lentes aftikt. De onderzoekende professor overnacht bij de bejaarde nonnen in een klooster en belandt tussen de vakantie-vierende senioren op een camping. En tijdens zijn speurtocht loopt hij het ene moment mee op een dementie-afdeling en slaat op het andere moment een partijtje met sportieve tennisdames. In zijn pogingen Het Geheim van Methusalem te ontrafelen gaat Scherder op bezoek bij de Europees Kampioenen oud-worden op het Griekse eilandje Ikaria. En duikt in IJsland in het mysterie van eeuwenoude Viking-genen.

'In deze reis onderzoek ik of ouder worden en gelukkig zijn samen kunnen gaan. En wat mensen nu echt een geluksgevoel geeft. Zijn oudere mensen überhaupt nog gelukkig? Of misschien juist veel gelukkiger dan wij denken. En zouden we oneindig oud willen worden? Maar eerlijk gezegd geloof ik dat ik de enige ben die dat laatste wil', zegt Scherder lachend. 'Door deze reis ben ik gesterkt in het idee dat je altijd bezig moet blijven. Als het geen werk is, dan moet er iets anders voor in de plaats komen.' Hij vervolgt: 'En het mooie is: ons eigen brein kan helpen om positief oud te worden! Ik raak elke keer weer in vervoering van de werking van het brein!'

'Erik Scherder zoekt: Het Geheim van Methusalem', vanaf donderdag 6 september om 20.25 uur op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2018: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers