'Full Proof' brengt wetenschap naar de keukentafel

vrijdag 2 september 2016

Op televisie wordt wetenschap vaak bedreven in een laboratorium door mannen met witte jassen. 'Full Proof', van de makers van 'Het Klokhuis', reist de hele wereld over en laat kinderen in verschillende landen zélf wetenschappelijke experimenten uitvoeren.

In deze nieuwe reeks van acht afleveringen zien we verrassende experimenten rond de thema's geluid, wiskundige vormen, vliegen, zout, plastic, golven, verdampen en bevriezen en lenzen.


De proefjes zijn simpel en bijna allemaal thuis uit te voeren. De kijkers worden tijdens het programma gestimuleerd de proefjes thuis na te doen. Zo wordt wetenschap onderdeel van het dagelijks leven.

'Full Proof' is in verschillende landen opgenomen, zoals Myanmar, Kenia en Turkije. Natuurwetten zijn immers over de hele wereld hetzelfde. De locatie van de aflevering heeft altijd iets te maken met het thema.

Wiskundige vormen – zaterdag 3 september
De 11-jarige Idil woont in Istanbul en houdt van tekenen. Ze gaat vaak naar de moskee vlak bij haar huis om te schilderen. Ze vraagt zich af waarom de moskee zo mooi is. Idil ontdekt dat er wiskundige vormen in de moskee zitten. Ze gebruikt wiskundige regels om zelf ook mooie dingen te maken: een caleidoscoop, symmetrische sneeuwkristallen van papier en ze gebruikt een enorme spirograaf om prachtige vormen op de stoep te tekenen.

Over 'Full Proof'
Kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar zijn nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Ze stellen veel vragen en willen weten hoe dingen werken. Een perfecte leeftijd om op een luchtige en leuke manier kennis te maken met wetenschap. Daarom ontwikkelde de NTR 'Full Proof',  een wetenschapsprogramma speciaal voor kinderen. Iedere aflevering van 'Full Proof' wordt gepresenteerd door een ander kind, dat een aantal verrassende experimenten uitvoert rondom één wetenschappelijk thema.

'Full Proof' is gemaakt in coproductie met UR en Cabala.

'Full Proof', vanaf 3 september iedere zaterdag om 10.35 uur op NPO Zapp.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers