Gezocht: Liedjes uit de Tweede Wereldoorlog

woensdag 13 mei 2015

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel mensen zelf liedjes geschreven en gezongen die gaan over de oorlog: van spottende liedjes tot aan liedjes over de tekorten en bevrijdingsliedjes.

Van nieuwe liedjes op bestaande melodieën tot aan geheel nieuwe liedjes. Deze liedjes geven een beeld van hoe de oorlog beleefd werd door gewone mensen in Nederland.


Voor een NCRV-documentaire zijn de makers geïnteresseerd in liedjes die mensen zelf (her)schreven of zongen. Dus niet de liedjes van Radio Oranje, maar eigen liedjes of eigen teksten op bestaande liedjes. Soms was het een kinderliedje met een eigen tekst. Voorbeelden van dergelijke liedjes zijn bijvoorbeeld: 'Oh kleine schildersjongen', 'Ons pa hee geen shag' of 'De Engelsen vlogen bij nachte'. Maar er zijn nog veel meer liedjes geschreven en gezongen!

Voor deze documentaire over liedjes die tijdens de oorlog gezongen werden, zijn we op zoek naar mensen – kinderen, tieners of twintigers tijdens de oorlog - die zich nog liedjes herinneren en/of zelf geschreven hebben tijdens de oorlog. We zijn benieuwd naar uw situatie tijdens de oorlog en wanneer en met wie u zo'n liedje bijvoorbeeld zong. 

Herinnert u zich nog een liedje dat u tijdens de oorlog zong?

- Welk(e) liedje(s) u zich nog kunt herinneren.  Ook als u zich maar een deel kunt herinneren van het lied, zijn we benieuwd naar het lied.
- Wat u zich kunt herinneren over wanneer en met wie u die liedjes zong?
- Of u zelf liedjes bedacht of geschreven heeft?
- Uw naam en telefoonnummer, zodat we u (telefonisch) kunnen bereiken voor een eventuele toelichting.
- Andere informatie die interessant kan zijn over uw situatie tijdens de oorlog.

Wellicht vind u het interessant om hierover met uw eigen opa of oma, buurtgenoot, familie of vrienden te praten. Wij zouden hier erg blij mee zijn. We hopen zo deze bijzondere liedjes te kunnen bewaren.

Contact
U kunt een mail sturen naar Eveline van Rijswijk, redacteur Paul de Bont Producties: eveline@pauldebontproducties.nl of telefonisch contact opnemen via 06 44 89 65 44.

DOSSIER: Kandidaten/publiek Gezocht NL

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

V3 Veronica logo logo Veronica V3

Wilfred Genee ontvangt analisten Andy van der Meijde, Wesley Sneijder en Wim Kieft in wisselende samenstelling, aangevuld met actuele gasten uit de voetballerij in de gezellige 'voetbalkantine', met amateurclubs in tenue in het publiek en een biertje op tafel. De sfeer is luchtig en er is ruimte voor een grap, maar als het om voetbal gaat, is de toon natuurlijk bloedserieus!

'Veronica Offside', om 20.30 uur bij Veronica.

Dossiers