Hans Goedkoop presenteert vanuit Radio Kootwijk serie over de jaren 20 en 30

donderdag 29 augustus 2019

Na succesvolle series als 'De IJzeren Eeuw', '80 Jaar Oorlog' en 'De (H)eerlijke Jaren 50' komt de NTR met een nieuwe zesdelige geschiedenisserie.

Over het turbulente leven in de jaren 20 en de toenemende angst voor ontsporing in de jaren 30. Hans Goedkoop presenteert de serie vanuit het indrukwekkende gebouw van Radio Kootwijk, symbool voor de techniek en moderne architectuur in de jaren 20.

Na de Eerste Wereldoorlog moderniseert Nederland in snel tempo. Het is een tijd vol nieuwe techniek - bioscoop, radio, auto, vliegtuig -, en vol verheven idealen, emanciperende vrouwen, kersverse woonwijken, jazzmuziek.

Filmpioniers in Venlo
De toenemende welvaart brengt swing en optimisme. Zo zien we in de eerste aflevering (30 augustus) hoe dankzij filmpioniers in Venlo Limburgers kennismaken met het fenomeen film. In Amsterdam wordt Tuschinski gebouwd en vernieuwende muziek en dans zorgen voor opwinding én commotie.

De Enka-gemeenschap in Ede
De welvaart neemt toe, zoals te zien is in aflevering 2 (6 september), over de geschiedenis van de succesvolle Enka-fabriek in Ede, die tegelijk ook een hechte gemeenschap was. Ook het verhaal van de Utrechtse zakenman en visionair Jan Jongerius, grootvader van de huidige FC Utrecht-voorzitter Frans van Seumeren, wordt op 6 september verteld. Jongerius beleefde zijn grote doorbraak met... benzinepompen.

Rond 1930 keert het tij. De economie stokt met als gevolg duizenden werklozen. Velen daarvan worden ingezet in de werkverschaffing. Zo wordt, door de inzet van werklozen, het Twentekanaal aangelegd. In aflevering 2 (6 september) vertellen kinderen van hen over die moeilijke tijd.

Een bezeten wereld
Het onbehagen neemt toe, er is behoefte aan houvast. Steeds meer mensen klampen zich vast aan tradities of aan het idee van een sterke leider. De betovering van de wervelende moderne maatschappij is voorbij.

'Wij leven in een bezeten wereld. En wij weten het… De dreunende machine van dezen geweldigen tijd schijnt op het punt om vast te loopen', schrijft historicus Johan Huizinga in 1935. Vijf jaar later marcheren Duitse troepen Nederland binnen en komt het interbellum definitief ten einde.

100-plussers
Interviews met ooggetuigen die in 1919 geboren zijn of eerder vormen een bijzonder element in de afleveringen. De 100-plussers schetsen hun verwondering over de eerste auto die ze zagen of de komst van elektriciteit. Maar ze vertellen bijvoorbeeld ook over de ‘lustopwekkende’ bioscoopfilms, de koekjes van de ‘Pindachinezen’ en de schrijnende armoede tijdens de crisis van de jaren 30. Na de afleveringen op NPO 2 vertoont NPO Extra aparte portretjes van zes bijzondere 100-plussers waarin ze vertellen over hun jeugd in de jaren 20 en 30.

Ook een historische comedy op NPO Zapp
Ook bij deze documentaireserie maakt de NTR weer een historische comedy, geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen en gepresenteerd door Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom). In 'Welkom in de jaren 20 en 30' komen toonaangevende figuren uit het interbellum tot leven. Vanaf zondag 8 september wekelijks te zien om 17.50 uur op NPO Zapp.

'Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen', vanaf vrijdag 30 augustus om 21.05 uur bij de NTR op NPO 2 (zes afleveringen).

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers