John de Mol moet RTL laten vallen bij overname SBS

zondag 24 juli 2011

De Nederlandse Mededingingsautoriteiten stelde vrijdag dat John de Mol zijn aandeel in RTL moet afstaan als hij SBS overneemt. Dat schrijft het AD op zaterdag. De Raad heeft vastgelegd dat de Mol's Talpa binnen de drie jaar zijn minderheidsbelang in RTL Nederland moet verkopen. Tot die tijd moet hij het aandeel onderbrengen in een onafhankelijke stichting.

De Nederlandse Mededingingsautoriteiten zeggen dat de Mol zijn aandeel in RTL moet verkopen om te vermijden dat Talpa zowel invloed heeft op RTL als op SBS. Talpa is de productiemaatschappij van de Mol die na het mislukken van de eigen televisiezender Tien een minderheidsaandeel van 27 % kreeg in RTL. Door de overname van SBS door Talpa én het aandeel in RTL zou Talpa van concurrentievoordeel genieten, zo stelt de mededingingsautoriteit.

'Een dergelijke situatie is niet wenselijk. Televisieproducent Talpa zou zijn concurrenten kunnen weghouden bij SBS en RTL. Ook de concurrentie tussen RTL en SBS kan verminderen', stelt de NMa in het AD. De Raad stelt dat een dergelijke situatie ten koste zou gaan van de kijker en dat wil het absoluut vermijden.

Meer problemen ziet de Mededingingsautoriteit niet in de overname van SBS door de combinatie Talpa/Sanoma. RTL krijgt tot eind volgende week de tijd om te beslissen of het het belang van Talpa in RTL wil terugkopen. Doet de groep dat niet dan moet Talpa op zoek naar een andere koper. Maar daarvoor heeft het bedrijf drie jaar de tijd. 'Als er in 2014 nog steeds geen koper is, mogen we een beursgang van RTL Nederland op gang brengen', zegt een woordvoerder van Talpa.

Radio 538
Dé marktleider van de Nederlandse radio wordt nog interessante pasmunt in de komende onderhandelingen. Als RTL het minderheidsaandeel van Talpa overkoopt dan wordt de radiozender weer volledig eigendom van Talpa. 'Dat is zeer aantrekkelijk omdat de zender nu dé marktleider van Nederland is', zo zegt een woordvoerder. Als RTL het aandeel niet terugkoopt, dan zijn er verschillende scenario's. Talpa wil dan op zoek naar een koper. 'En als dat niet lukt, verkopen we onze RTL-aandelen op de beurs. Dan kunnen we alsnog aandelen in 538 kopen', aldus de woordvoerder van Talpa.

RTL heeft nog niet gereageerd op de situatie rond Radio 538, maar vermoedelijk zal de groep het radiostation niet zonder slag of stoot laten gaan. 538 was in de afgelopen jaren namelijk redelijk belangrijk voor RTL om de jaarcijfers op te smukken.

bron: ad.nl - radiofreak.nl



Lees ook:
Stress in tv-land! Wie gaat naar SBS, wie niet?

DOSSIER: SBS-zenders in de etalage

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers