John de Mol zoekt nieuwe naam

donderdag 2 juni 2005

John de Mol gaat op zoek naar een andere naam voor zijn nieuwe zender. Zoals je eerder vandaag kon lezen op RadioVisie.nl verbood de kortgedingrechter in Utrecht vandaag de naam Tien omdat die teveel lijkt op TV 10, waarvan SBS de rechten bezit.

De M

ols bedrijf overweegt een bodemprocedure tegen de rechterlijke uitspraak, aldus een woordvoerster, maar realiseert zich dat dit veel tijd gaat kosten. De nieuwe zender begint in augustus.


Bij Talpa werd donderdag bijzonder teleurgesteld gereageerd. ,,We waren overtuigd van ons eigen gelijk. Voor ons is het vonnis onbegrijpelijk, maar de rechter heeft het laatste woord'', aldus de woordvoerster van Talpa. ,,Toen de uitspraak binnenkwam heerste er hier verslagenheid.''

Volgens de zegsvrouw valt de schade wel mee, al wil ze niet zeggen hoeveel geld is gemoeid met het weer veranderen van de naam. ,,Veel campagnes stonden klaar voor onze onze presentatie op 27 juni, maar de diverse uitingen zoals posters en spotjes waren nog niet geproduceerd. Ook was nog geen reclamezendtijd ingekocht. Jammer is wel dat onze brainstorms en prachtige ideeën nu verloren gaan, want ons is wel gebleken dat je met de naam Tien heel veel kanten uitkon.''

Of De Mol zijn gewenste digitale kanalen ook een naam wilde geven die refereerde aan Tien kan zij donderdag niet zeggen. Wel meldt ze dat er geen programma-namen met de naam Tien waren bedacht. Verder zegt ze dat het voor Talpa geen optie is om de rechten op de naam over te kopen van SBS. Een verklaring voor hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren heeft ze niet. Volgens haar is het niet zo dat een Talpa-jurist heeft zitten slapen. ,,We hebben onderzoek naar de naam gedaan en daaruit bleek ons dat we Tien konden gebruiken. De zendernamen RTL5, Net5 en AT5 kunnen ook naast elkaar bestaan.''

De naam Tien werd in april bekendgemaakt. John de Mol had daarvoor een wedstrijd uitgeschreven. Koen Jansen uit Tilburg was een van de bedenkers van de naam en ging met een auto naar huis. Of nu één van de andere inzendingen de nieuwe naam van de zender gaat worden valt nog niet te zeggen.

SBS is buitengewoon verheugd over de uitspraak. De zender noemt het ,,niet meer dan terecht'' dat de rechter in hun voordeel heeft besloten. ,,De naam TV 10 wordt nog steeds gebruikt, Veronica en Jetix zenden uit op dat kanaal'', zegt de woordvoerder. SBS6 wil tevens de digitale zender TV 10 lanceren, met daarop vooral showbizznieuws.
WD

DOSSIER: De weg naar Talpa

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Verraders' (RTL 4)

Met de finale in zicht, groeit het onderlinge wantrouwen. Zelfs de Verraders bekijken elkaar met argusogen. Een van de Getrouwen probeert de groep voorzichtig mee te krijgen, maar belandt zelf in een zee van verdenkingen. In een kasteel waar paranoia hoogtij viert, is strategie de sleutel.

'De Verraders', om 20.00 uur op RTL 4.

Dossiers