Kamerverkiezingen: wat doet de NOS?

zondag 12 februari 2017

Op woensdag 15 maart kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. De NOS informeert de kiezers in extra tv- en radio-uitzendingen over de standpunten en plannen van de verschillende partijen en laat kiezers zelf aan het woord over de politiek.

Het eerste lijsttrekkersdebat is op 24 februari op NPO Radio 1. Op die datum start ook het speciale campagneblog op NOS.nl, met dagelijks campagnenieuws, reacties vanuit de politiek en 'de stand van het land', onder meer op basis van cijfers van het CBS.Nieuw is dat het 'NOS Jeugdjournaal' en 'Nieuwsuur' (NOS/NTR) geen debat organiseren, maar respectievelijk een 'politieke spelletjesavond' en een reeks thema-uitzendingen per politieke partij.


Vanaf 13 februari: 'Nieuwsuur' | 'Buiten het Binnenhof'
24 februari: 'Nieuws en Co' | 'NPO Radio 1 Lijsttrekkersdebat'
Vanaf 1 maart: 'Nieuwsuur' | thema-uitzendingen politieke partijen
11 maart: 'NOS Jeugdjournaal Verkiezingen'
14 maart: 'NOS Nederland Kiest | Het Debat'
15 maart: 'NOS Nederland Kiest | De Uitslagen'
16 maart: 'NOS Nederland Kiest | Het Vervolg'

Radiodebat
De NOS trapt de verkiezingsuitzendingen af met het 'NPO Radio 1 Lijsttrekkersdebat' in 'Nieuws en Co' op vrijdag 24 februari, live vanuit perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De lijsttrekkers van de negen grotere partijen zijn uitgenodigd voor debatten met telkens drie deelnemers.

'Nieuws en Co' | 'NPO Radio 1 Lijsttrekkersdebat'
Vrijdag 24 februari, 16.30-18.00 uur, NPO Radio 1
Presentatie: Lara Rense en Joost Vullings

'NOS Jeugdjournaal'
Het 'NOS Jeugdjournaal' organiseert op zaterdag 11 maart een 'politieke spelletjesavond'. De lijsttrekkers van de zes grotere partijen in de huidige Tweede Kamer beantwoorden, aan de hand van gezelschapsspellen, vragen over politieke onderwerpen. Van een woordspel tot kwartetten en een quiz.

'NOS Jeugdjournaal Verkiezingen'
Zaterdag 11 maart, 19.00-19.55 uur, NPO Zapp
Presentatie: Siham Raijoul en Joris Marseille

TV-debat
Op dinsdag 14 maart, aan de vooravond van de verkiezingen, gaan de lijsttrekkers nog een laatste keer met elkaar in debat. Rob Trip presenteert de uitzending vanuit de Statenpassage in het gebouw van de Tweede Kamer.

Deelnemers zijn de 14 grootste partijen op basis van de Peilingwijzer van 1 februari en van de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer. De zes kleinere partijen debatteren in drietallen.  De lijsttrekkers van de acht grotere partijen gaan 1-op-1 met elkaar in discussie. De indeling hiervan wordt door een loting bepaald. Die is op 2 februari om 11.00 uur live te volgen bij de NOS via Facebook en themakanaal NPO Nieuws.

'NOS Nederland Kiest' | 'Het Debat'
Dinsdag 14 maart, 20.30-22.00 uur, NPO 1
Presentatie: Rob Trip

Uitslagenavond
De uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen zie je op woensdag 15 maart vanaf 20.30 uur. Rob Trip presenteert de tv-uitzending vanuit de studio in Hilversum, Dionne Stax brengt de uitslagen en Dominique van der Heyde geeft politieke duiding. Ron Fresen laat vanuit de Tweede Kamer de mogelijke coalities zien. We peilen de stemming bij de verschillende partijbijeenkomsten in het land. Om 21.00 uur brengt de NOS de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos. Op basis van dit representatieve onderzoek weten we dan in grote lijnen hoe Nederland heeft gestemd. De definitieve uitslag wordt later die avond of nacht verwacht. Er wordt ook geschakeld naar Nieuwspoort, waar Mariëlle Tweebeeke met verschillende gasten de uitkomst van de verkiezingen bespreekt.

'NOS Nederland Kiest' | 'De Uitslagen'
Woensdag 15 maart, 20.30-±01.00 uur, NPO 1
Presentatie: Rob Trip en Dionne Stax

Op NOS.nl staat de uitslagenkaart per gemeente, eerst op basis van de exitpoll van Ipsos en later op basis van de daadwerkelijke uitslagen. De kaart is interactief, waardoor je gedurende de avond zelf kunt verkennen welke coalities er mogelijk zijn.

NPO Radio 1 staat vanaf 20.00 uur volledig in het teken van de uitslagen. Presentatoren Lara Rense en Tijs van den Brink peilen de reacties met verslaggevers in het land en commentatoren in de studio. Mark Visser houdt de binnenkomende uitslagen bij en de duiding komt voor rekening van Haags verslaggever Joost Vullings.

Betekenis van de uitslag
De dag na de verkiezingen onderzoeken we in een extra tv-uitzending wat deze uitslag voor Nederland betekent, wat de reacties zijn in de politiek en vooral ook hoe de kiezers over de uitslag denken. De presentatie is in handen van Annechien Steenhuizen.

'NOS Nederland Kiest' | 'Het Vervolg'
Donderdag 16 maart, 12.00-14.00 uur, NPO 1
Presentatie: Annechien Steenhuizen

'Nieuwsuur'
'Nieuwsuur' maakt in de aanloop naar de verkiezingen vanaf 13 februari een speciale reportageserie. In 'Buiten het Binnenhof' onderzoekt 'Nieuwsuur' hoe Nederlanders – van Groningen tot Limburg en van voedselbankbezoeker tot ondernemer – denken over de stand van het land en het functioneren van de politiek.

Daarnaast wijdt 'Nieuwsuur' een reeks uitzendingen aan 13 politieke partijen. Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke interviewen (afwisselend) de lijsttrekker over standpunten en de belangrijkste plannen en leggen vragen van kiezers voor. De uitzendingen zijn te zien vanaf 23 februari t/m 10 maart (m.u.v. 26 feb, 4 en 5 maart).

'Nieuwsuur' (NOS/NTR)
Dagelijks, 22.00-23.00 uur, NPO 2

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers