Kees Driehuis (67) overleden

donderdag 31 oktober 2019

45 jaar lang VARA, een vreedzame barricade-journalist, soms tegen beter weten in. Omroep BNNVARA ontving het verdrietige nieuws dat oud-VARA-journalist, programmamaker, eindredacteur en presentator Kees Driehuis is overleden. De omroep eert hem op haar website. Driehuis is 67 geworden.

Een man met betrokkenheid, scherpte, ernst, en terloopse humor. Een teamplayer, met leidinggevende kwaliteiten. Mild ironisch. Noemde zichzelf eerder handig en slim dan wijs.


Vorig jaar, kort na beëindiging van zijn werkzaamheden bij de VARA en BNNVARA, werd hij ziek. Ongeneeslijk, naar later bleek.

In 1974, nog studerend aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, liep hij stage bij het VARA-radioprogramma 'ZI' en vond hij in Wim Kayzer, de informele eindredacteur, zijn eerste leermeester. Kees gaat nooit meer weg bij de VARA, doorstaat vele omroepstormen, maar blijft trouw aan de omroep.

Bij de radio is Kees redacteur, eindredacteur en presentator van actualiteitenprogramma’s als 'Dingen van de Dag', 'Radioweekblad', 'Onder Vuur', 'De Zondag-, Woensdag– en Vrijdag Edities'.

Na de radio volgt de tv. Hij is redacteur bij Sonja Barend, eindredacteur van 'Impact', van 'Zembla' en van de historische serie 'De Strijd', over de gouden eeuw van de arbeider. Kees is presentator van 'Per Seconde Wijzer', 'De Kleine Wijzer', 'NOVA', 'Buitenhof' en de stem van 'Het Sinterklaasjournaal'.

In de journalistieke VARA-programma’s koos hij voor maatschappelijk en politiek relevante onderwerpen, waarin een positie werd ingenomen. Waardenvrije journalistiek bestond voor hem niet. Hij stak zijn nek uit, sprak zich uit, politiek correct of niet. Hypocrisie werd aan de kaak gesteld. Tegen kernwapens en het haat zaaien van Wilders, de te lage lonen van schoonmakers, de vuilspuiterij van Hoogovens, de oorverdovende groei van Schiphol ten koste van de gezondheid van de bewoners. Kees probeerde mensen een podium te geven die vroegen om een eerlijker verdeling van macht en inkomen, om goed onderwijs, behoorlijke huisvesting, een veilige en gezonde leefomgeving, voor wie je ook bent of waar je ook vandaan komt.

Kees beëindigde zijn loopbaan bij de VARA en BNNVARA in zijn laatste uitzending van 'PSW' met de woorden: 'Niets is blijvend'.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers