Kelder & Klöpping verkennen de toekomst in nieuw AVROTROS-programma

dinsdag 9 april 2019
Foto: Ruud Baan & Stella Bergsma 2019

Van zelfrijdende auto's tot zorgrobots; de wereld om ons heen verandert in een rap tempo en nieuwe technieken volgen elkaar razendsnel op.

In het nieuwe AVROTROS-programma 'Kelder & Klöpping' gaan Jort Kelder en Alexander Klöpping in zes afleveringen met elkaar in discussie over de nieuwe tijd waarin technologie een steeds belangrijke rol in ons leven speelt. Wat gaat er veranderen? En wat betekent dat voor ons dagelijks leven? Kelder duikt voor het programma in de wereld van de toekomst en in het verleden. Van oude landhuizen, oldtimers en handgeschreven brieven tot aan de heli-auto, e-games en het huis van de toekomst. In de studio bespreken hij zijn bevindingen met Klöpping. Maken al deze nieuwe technieken ons echt gelukkiger of was vroeger toch alles beter?

Klöpping runde als tiener al een gadgetshop en praat graag over de nieuwste snufjes uit Silicon Valley. Voor hem kan de toekomst niet snel genoeg dichterbij komen. Kelder houdt van spulletjes die niet per se efficiënt zijn in gebruik, maar wel leuk zijn om te hebben én hij houdt van tradities. Stiekem vindt hij dat vroeger alles beter was. Aan de hand van actuele thema’s zoals wonen, werken, vervoer, liefde, en geld kruisen zij de degens en staan zij stil bij de vraag of vooruitgang wel altijd een verbetering is. Is daten via een app efficiënter dan een ouderwetse liefdesbrief? Laten we auto’s zelf rijden of houden wij liever het stuur in eigen hand? En welke beroepen verdwijnen er door de opkomst van robots?

In 'Kelder & Klöpping' staat iedere week een ander thema centraal.

Aflevering 1: Wonen
Het huis van de toekomst komt razendsnel dichterbij. Binnenkort zit je huis vol met slimme apparaten, zonder dat je ze ziet. Smart homes weten precies wat jij wilt, maar ten koste van wat? Kijken al die bedrijven stiekem mee met jouw dagelijks leven? Als we de trends moeten geloven, gaan we steeds vaker praten met apparaten. De butler van weleer wordt vervangen door een smart speaker. Weg met de secretaresse, de makelaar en de tolk. Dat kan een computer beter, toch? Maar als robots die taken gaan overnemen, waar blijft dan het menselijk contact? Of worden we juist socialer, omdat we meer zullen gaan delen en meer vrije tijd zullen hebben?

'Kelder & Klöpping', vanaf 10 april om 22.10 uur bij AVROTROS op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers