'Make Holland Great Again' slaat handen ineen met Het Oranje Kruis om levens te redden

dinsdag 17 september 2019

Het zal je maar gebeuren dat iemand plotseling voor je neus neervalt. Dan is het wel zo handig als je weet hoe je moet handelen.

In de vijfde aflevering van het BNNVARA-programma 'Make Holland Great Again' hebben presentator Sahil en zijn team een levensgrote missie: ze willen zoveel mogelijk mensen levensreddend leren handelen. Want reanimeren kun je leren! Daarom biedt Make Holland Great Again samen met Het Oranje Kruis en HartslagNu op zondag 29 september (Wereld Hart Dag) in alle provincies van Nederland een gratis cursus Levensreddend Handelen aan. Aanmelden kan via BNNVARA.nl/makehollandgreatagain.


In Nederland krijgen iedere dag gemiddeld 46 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand, waarvan er 35 overlijden. In 'Make Holland Great Again' testen Sahil en zijn team met de verborgen camera op een kantoor hoe mensen reageren als er iemand met een hartstilstand naast hen neervalt. En dan blijkt al snel dat niet iedereen direct weet wat er moet gebeuren. Terwijl de kans van overleven het grootst is als binnen 6 minuten wordt begonnen met reanimeren. Daarom is het belangrijk dat er omstanders zijn die weten wat ze moeten doen totdat professionele hulpverlening aanwezig is.

Tijdens de cursus Levensreddend Handelen leren gediplomeerde instructeurs de deelnemers binnen een paar uur wat ze moeten doen in een levensbedreigende situatie. De deelnemers die aan het einde van de dag competent zijn bevonden, krijgen het certificaat Levensreddend Handelen van Het Oranje Kruis. Hiermee kunnen zij zich aansluiten bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Want hoe meer burgerhulpverleners Nederland heeft, hoe groter de kans dat ook jij gered wordt als dat nodig is!

Dit zijn de locaties waar op 29 september de training levensreddend handelen wordt aangeboden:

Groningen
Ambulancezorg Groningen /Gotenburgweg 40 Groningen

Friesland
Ambulancezorg & Personenvervoerder Drachten / Ottolaan 2 Drachten

Drenthe
RAV Drenthe / Vriezerweg 10 Tynaarlo

Overijsel
Ambulance Oost / Demmersweg 55 Hengelo

Gelderland
VGGM Gelderland Midden / Eusebiusbuitensingel 43 Arnhem

Flevoland
RAV Flevoland / Gordiaandreef 99 Lelystad

Noord-Holland
RAV Gooi en Vechtstreek / Laan van ter Gooi 6 Hilversum
Witte Kruis / Hertog Aalbrechtsingel 43 Alkmaar

Zuid-Holland
CAZ Zuid-Holland-Zuid / Vliedberg 2 Papendrecht
Witte Kruis / Mangaanstraat 86 Den Haag

Utrecht
RAV Utrecht / Vader Rijndreef 1 Utrecht

Zeeland
Witte Kruis - Ambuzorg Zeeland / Koning Gustaafweg 2 Zierikzee

Noord-Brabant
RAV Brabant MWN / Gruttostraat 14 Den Bosch

Limburg
Ambulancezorg Limburg-Noord / Nijmeegseweg 40 Venlo

Aanmelden kan via BNNVARA.nl/makehollandgreatagain.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers