Najaar RTL4: vernieuwing & aanscherping

maandag 28 juli 2008

De zenders van de SBSgroep gingen al voor, en ook de PO deed haar uitzendschema's uit de doeken. We weten inmiddels ook wat RTL Nederland ons vanaf september gaat tonen. Een cocktail van vernieuwing, aanscherping en continuering van de vooravond. Helaas nog steeds geen goede vervanging voor het tijdslot van 22.30 – 23.30 uur en amusement op vrijdag heeft afgedaan.

R


TL4 heeft nogal wat te stellen gehad. De zender is in recordtempo 180 graden gedraaid van koers, en merkt nu dat kijkers dat niet altijd kunnen meevolgen. Erland Galjaard heeft dan ook een flinke klus gehad om een mooi schema in elkaar te draaien voor RTL4. De concurrentie blijft ongekend sterk. SBS6 steekt fel in met een gewaagd najaar, terwijl Nederland 1 alle successen nog een keer op zender zet, want ze scoren toch.

Grootste verandering is het verliezen van de voetbalrechten, welke teruggaan naar de NOS. Hierdoor grijpt RTL4 naast een hoop kijkers op de zondagavond. Zij zitten vanaf september met het bord op schoot, en rollen van het voetbal zo in 'Wie wordt Joseph?'. De show gaat hiermee waarschijnlijk nog succesvoller worden dan 'Op Zoek Naar Evita'. Dat zijn zomaar wat punten waar RTL4 beducht op moet zijn.

Maandag seriedag

RTL4 doet de series niet in de ban, maar clustert ze wel op een betere plek. Vanaf september is maandagavond serieavond bij RTL4. Met nieuwe afleveringen van 'CSI', 'CSI: New York' en 'Bones' ontstaat een avond die eenvoudig doorkijkt. Het is, als we Erland Galjaard op zijn woord mogen geloven, gedaan met de herhalingen tussen de nieuwe afleveringen. De 'CSI' varianten zullen elkaar afwisselen in het tijdslot van 20.30 uur, terwijl 'Bones' een uurtje later de ether in gaat.

Wonen, herrie en hip koken

De dinsdag was ooit de woonavond van RTL4, maar een tijd geleden is daar ook het ingrediënt koken bijgekomen, toen 'Mijn Tent Is Top' naar RTL4 kwam. Sindsdien is er geen dinsdag zonder Herman den Blijker geweest. Men is dol op alles wat Herman doet. Herman helpt hotels en restaurants weer op de rit, Herman zoekt een chef of Herman helpt bij het realiseren van een horecadroom. Nieuw dit najaar is 'Herrie Aan De Horizon'. Vanaf 2 september op de buis en Herman gaat op zoek naar een kok voor op een cruiseschip. Vaste afspraak om 21.30 uur.

Daarvoor mag Martijn Krabbé zijn kunstje doen. De man domineerde jarenlang de woonavond met 'In Holland Staat Een Huis' wat gebaseerd was op het engelse format 'Changing Rooms'. Nu is de insteek niet zo gezellig en vrijblijvend, want Martijn gaat mensen helpen die hun huis moeten verkopen als gevolg van schulden die ze niet meer kunnen aflossen. Het huis kan Martijn niet meer redden, dat gaat sowieso in de verkoop, maar als het dan toch verkocht moet worden, laten we er dan samen het beste van maken. Een positieve insteek bij nare gebeurtenissen, om half negen op de dinsdagavond bij RTL4.

De onwijs populaire Jamie Oliver mag ook op RTL4 verschijnen met zijn programma 'Chef'. Doorspekt met fraaie gerechten en gepresenteerd met een rust en eenvoud die Oliver zo siert. Een aanwinst, en allezins beter dan 'Ramsay Kitchen Nightmares'.

Gillend naar huis

De woensdagavond bevat het komende seizoen nogal wat ontwikkelingen. De avond zou ingesteld moeten zijn op de vrouw. Na de vakantie is daar eerst 'Gillend Naar Huis' te zien met Gordon. Om half negen neemt hij je weer mee in het vakantieleven van Nederlanders. Later in het seizoen dus wat meer aandacht voor de vrouwen. Vooralsnog wordt maar een ongemak belicht, en dat is het lichaam.  Daphne Deckers presenteert 'De Naakte Waarheid'. Is hetgeen in je hoofd ook hetgeen wat anderen van je vinden?

Verder op deze avond 'Superdik – Superdun' waar verder nog maar weinig over bekend is. We hebben maar af te wachten met wat voor programma we te maken hebben. Staat voor 21.30 uur in het schema.

Help, alweer een 'Help!' Programma

Mannen moeten het op donderdagavond, klokslag 20.30 uur ontgelden. Eerst was het geklus niet goed, toen konden ze niet dansen (en het programma kon ook niet scoren) en nu is het de vrouw erom te doen om de hobby van de man af te pakken. In 'Help, Mijn Man Heeft Een Hobby' komen vrouwen aan het woord die een man hebben welke teveel tijd aan zijn hobby besteed. John Williams komt hier een stokje voor steken.

Verder op donderdagavond: 'Het Zesde Zintuig: Plaats Delict'. RTL experimenteerde al met het uitzenden van het Amerikaanse 'Sensing Murder' en heeft er nu een spin-off van gemaakt, die moet aanhaken op het succes van 'Het Zesde Zintuig'. Paragnosten proberen met hun krachten meer helderheid te krijgen in hetgeen wat gebeurd is op een plaats delict. Zullen ze de juiste antwoorden vinden? We zien het komend najaar op donderdag om half 10.

Vrijdag zonder entertainment

De titel had ook kunnen zijn: RTL4 zet in op films, maar Erland Galjaard geeft in een interview in De Telegraaf eerlijk toe dat de concurrentie te groot is. In plaats van de strijd met de concurrentie aan te gaan, kiest Galjaard voor een alternatief. Blockbusters op vrijdag moeten de kar in het weekend gaan trekken. Onder andere 'The Davinci Code' zal te zien zijn op vier.

Een succesvolle zaterdag

De zaterdag is dan wel het entertainmenthart van de week bij RTL4. De Eyeworks show 'Million Dollar Wedding' belooft het klapstuk van de zaterdagavond te worden, als we RTL4 mogen geloven. Ruim 1000 paren gaven zich op, 350 kwamen er langs de jury, en slechts 7 daarvan nemen het tegen elkaar op in een live-show. De hoofdprijs: een bruiloft van een miljoen euro, die zich kan spiegelen aan de bruiloften van grootheden als Brad Pitt.

Later staan 'Ik Hou Van Holland' en 'Ik Wed Dat Ik Het Kan' te trappelen voor een tweede seizoen. Afscheid is genomen van 'Lotto Weekend Miljonairs' maar voor de verstokte Robbert Ten Brink fans is er niets aan de hand, hij is er gewoon weer bij op zaterdagavond. Met 'Het Moment Van De Waarheid' presenteert hij een ogenschijnlijk eenvoudige quiz. Door eerlijke antwoorden te geven, kun je veel geld winnen. Voor de show worden een groot aantal confronterende vragen gesteld, terwijl de kandidaat aan de leugendetector hangt.

In de show komen een aantal van deze vragen aan bod. Lieg je, en ga je lachend door, of wordt je toch betrapt? Hoe ver gaan mensen voor geld? Het is te zien in 'Het Moment Van De Waarheid'. Later in het seizoen komt 'X-factor' voorbij, gepresenteerd door Wendy van Dijk en Martijn Krabbé. Zal het opnieuw lukken om talent te scoren, en weet het programma de kijker nog te boeien? Allemaal werk voor de glazen bol.

De zondag opgefrist

Door de Talpa-deal kwam RTL gratis en voor niets in het bezit van de eredivisierechten. Een mooie opsteker voor het kwakkelende RTL4. Deze rechten vertrekken per september echter naar de NOS. RTL4 voert daarop wijzigingen door om de concurrentie te slim af te zijn.

'Life and Cooking' krijgt nog een jaar haar fiat van sponsor Unilever en mag door. De show komt echter op een ander tijdstip op de buis. Was dat voorheen 16.45 uur – 18.50 uur, nu komt de show tussen 17.30 uur en 19.30 uur op de buis. Van borreltijd naar diner zullen we maar zeggen. Het is afwachten of dit voor de kijkcijfers gunstig is, of juist minder gunstig.

Het half 8 nieuws dus gewoon weer op 4, en na dat half 8 nieuws staat de opgefriste 'Achmea Kennisquiz' klaar. Zonder Chazia Mourali, met Nicolette van Dam en een gewijzigde opzet. Niet langer twaalf frisse brugklassers, maar twee teams van brugklassers. Een jongens en een meisjes team neemt het tegen elkaar op. Daar houdt het echter niet op, want ook intern wordt een strijd gevoerd. De quiz belooft hiermee spannender te worden, al moet nog maar bezien worden of Nicolette zich zal bewijzen als quizhost.

Hierna een nieuw seizoen 'Gooische Vrouwen', dat het dus voor het eerst zonder lead-in van het voetbal moet doen, en ook nog eens midden in de concurrerende programma's begint. Op SBS6 start om 20.30 uur immers het succesvolle 'Wegmisbruikers' met een gemiddelde van 1,5 miljoen kijkers. Tegelijkertijd op Nederland 1 een van de bekende kijkcijferkanonnen, wat minstens 1,7 miljoen kijkers trekt. De spoeling voor de 'Gooische Vrouwen' lijkt dun, laten we hopen dat de show overeind blijft.

Op dit moment draait de quiz 'De Gemene Deler' welke niet echt aan lijkt te slaan bij het grote publiek. Nu bekend is dat '1 tegen 100' naar de publieke omroep gaat, heeft RTL4 het aangedurfd om naast 'Miljoenenjacht' een extra show te presenteren. 'Postcodeloterij: Wat Schat Je?' kan gezien worden als een moderne kruising tussen oude successen als 'Prijzenslag' en 'Doet ie het of doet ie het niet'. Een studioprogramma, met Martijn Krabbé, om 21.30 uur op de zondagavond.

Succes voortzetten

De vooravond van RTL4 is ijzersterk, en wordt gewoon voortgezet. 'RTL Boulevard' gaat vanaf nu nooit meer met vakantie en in 'Goede Tijden Slechte Tijden' wordt ontzettend geďnvesteerd. De dagprogrammering wordt opgekalefaterd en dat alles zou moeten leiden tot een stabiele koers voor RTL4. Over een jaar kunnen we de balans opmaken.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers