'New Generation': vierdelige serie over de nieuw generatie jazzmuzikanten

dinsdag 19 november 2019

Een nieuwe lichting jazzmuzikanten in Nederland staat te popelen hun stem te laten horen. Of het nu straight-ahead jazz is, free jazz of kruist met klassiek; ze staan klaar om het stokje over te nemen van hun meesters.

Maar niet voordat ze nog een tijdje samen hebben opgetrokken om van elkaar te leren. New Generation portretteert dit jaar opnieuw vier Nederlandse jazztalenten die duidelijk een eigen pad zijn ingeslagen in de muziek en gerespecteerd worden door de generaties die hen voorgaan. Hoe zijn deze grote talenten gekomen waar ze nu zijn en wanneer kruisten hun paden die van de oudere meesters?


In de portretten is er plek voor hun verhaal, maar ook voor livemuziek. De verschillende generaties spelen met elkaar samen in speciale sessies door heel Nederland.

Concert bijwonen? Dat kan! Woensdag 27 november om 20.00 uur organiseren we een voorvertoning van aflevering 2, opgevolgd door de concertregistratie van Tijn Wybenga met zijn orkest AM.OK.

20 november: Sun Mi Hong x Benjamin Herman
De weg naar een carrière in de Nederlandse jazzscene was geen gemakkelijke weg voor Sun Mi Hong. In haar geboorteland Korea was het eigenlijk niet de bedoeling dat ze professioneel muzikant zou worden. Ondanks het feit dat ze van niemand steun kreeg wist ze een ding zeker: ze moest en zou drumster worden. Op het Conservatorium van Amsterdam kon ze haar droom voortzetten en werd haar talent herkend door Benjamin Herman, die haar lastige pad van dichtbij heeft meegemaakt.

27 november: Reinier Baas x Jesse van Ruller
Als tiener hoorde Reinier gitarist Jesse van Ruller voor het eerst spelen. Hij wist gelijk: deze man is een gitaarheld. Gitaarspelen werd toen zijn focus. Net zo goed worden als Jesse, maar dan op een eigen manier en met een eigen geluid. En dat is hem gelukt. Reinier is een van de meest originele muzikanten van de nieuwe generatie, iets wat Jesse al bij hem zag vanaf het moment dat hij hem les ging geven.

4 december: Tijn Wybenga x Martin Fondse
Tijdens zijn piano opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam krijgt Tijn een polsblessure en besluit zich volledig te storten op arrangeren en dirigeren. Sinds zijn afstuderen heeft hij zich in razend tempo ontwikkeld tot een van Nederlands grootste talenten op dat vlak. Zijn ambities zijn groot en zijn hoofd zit vol met plannen en originele ideeën. Al op 23-jarige leeftijd vormde Tijn zijn droomorkest AM.OK. Vanuit zijn BIMHUIS Residency laat hij zich nu, begeleid door Martin Fondse, voeden door deze groep muzikanten uit zijn generatie. Met zijn energie en creatieve brein weet Tijn het spel van zijn musici naar een hoger niveau te tillen in zijn missie het Amsterdamse geluid te vangen.

11 december: Ebba Åsman x Ilja Reijngoud
Als 7-jarige maakt de Zweedse Ebba Åsman per toeval kennis met de trombone, ze wil tijdens muziekles iets anders uitproberen dan de rest van haar klas. Ze blijkt talent te hebben en als ze voor haar eindexamen in Stockholm een gastles krijgt van de Nederlandse Ilja Reijngoud weet Ebba: deze lessen wil ik iedere week. Ze wordt aangenomen voor Codarts Rotterdam en krijgt nu les van Ilja, die haar in alle facetten van het musiceren ondersteunt. Samen zoeken ze naar uitdagingen om haar ambities te verzilveren.

NPO 2 Extra is te zien op kanaal 88 (KPN/XS4all/Telfort) of kanaal 222 (Ziggo) én online: https://www.npostart.nl/live/npo-2-extra

Na uitzending zijn de portretten, net als de eerdere edities, terug te kijken op het Youtube kanaal van NPO Soul&Jazz.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers