Nieuwe colleges van Erik Scherder in 'MAX Minicollege'

donderdag 26 september 2019

Hoe werken de hersenen? Dat maakt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder iedereen duidelijk in twintig gloednieuwe colleges van ongeveer vijftien minuten. Erik bespreekt onder meer het geheugen, bewegen en muziek.

De nieuwe reeks van 'MAX Minicollege' is vanaf vrijdag 27 september elke woensdag en vrijdag rond 16.35 uur te zien bij MAX op NPO 1.

De hersenen zijn verreweg het meest ingewikkelde orgaan in het menselijk lichaam, ze vervullen ontzettend veel functies. Ze coördineren zintuigelijke waarnemingen, zoals voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Verder zijn ze bepalend voor het gedrag en het maken van diverse lichaamsbewegingen. We kunnen onder meer denken, lezen en schrijven, met behulp van en dankzij de hersenen.

In de minicolleges weidt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder uit over de werking van de hersenen. Met praktische tips en begrijpelijke uitleg leert de kijker alles over het meest ingewikkelde orgaan in het menselijk lichaam. Welk gebied in de hersenen zorgt ervoor dat we wakker worden, hoe kan het bespelen van een instrument een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de hersenen en waarom is bewegen nou echt zo belangrijk? Deze en meer onderwerpen worden, aan de hand van alledaagse voorbeelden, behandeld in korte afleveringen van vijftien minuten.

Vrijdag 27 september, 16.35 uur, NPO 1 – Kauwen en creativiteit
Door te kauwen worden gebieden in de hersenstam actief die ervoor zorgen dat we alert worden. Ook worden gebieden actief die kunnen bijdragen aan de creativiteit. In dit mini-college legt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder uit dat suikervrije kauwgom kauwen kan helpen, tijdens het maken van een toets of bij het oplossen van een probleem.

Woensdag 2 oktober, 16.35 uur, NPO 1 – Kauwen en geheugen
Kauwen is een belangrijke motorische activiteit. Zo blijkt dat de activiteit in de hippocampus (de binnenzijde van de slaapkwab) omhoog gaat als men kauwt. Dat is goed nieuws, want de hippocampus speelt een belangrijke rol bij ons geheugen. In dit minicollege licht hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder toe waarom je moet kauwen als je goed wilt leren en onthouden.

Vrijdag 4 oktober, 16.35 uur,  NPO 1 – Kauwen en dementie
Kauwen activeert delen van de hersenen, die op de een of andere manier betrokken zijn bij de motoriek. Bijvoorbeeld de kleine hersenen en de hippocampus (binnenzijde van de slaapkwab). Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder laat zien dat zelfs het eten van zacht voedsel een ongunstig effect heeft op het functioneren van deze gebieden.

Woensdag 9 oktober, 16.35 uur, NPO 1 – Slapen en hersenen
Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder gaat in dit minicollege dieper in op het verband tussen slapen en de hersenen. Welk gebied in de hersenen zorgt ervoor dat we wakker worden en weer gaan slapen? Wat is REM-slaap en hoe ontstaan dromen?

Vrijdag 11 oktober, 16.35 uur, NPO 1 – Verstoord dag-nachtritme bij dementie
Mensen met dementie kunnen een verstoord slaap-waakritme hebben. Overdag dutjes doen en ’s nachts onrustig zijn, kan een ontzettend akelig gevoel geven. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder geeft tips over wat hier mogelijk aan te doen is.

'MAX Minicollege', vanaf vrijdag 27 september elke woensdag en vrijdag rond 16.35 uur op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers