Nieuwe serie 'Exitus': urban explorers op zoek naar verlaten gebouwen

woensdag 31 augustus 2016

In 'Exitus' reizen twee filmmakers, de Nederlander Bob Thissen en de Vlaming Jeroen Swyngedouw, de wereld rond, op zoek naar verlaten gebouwen. Dat is wat urban explorers volgens de definitie doen: het vaak illegaal bezoeken, fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens, meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties.

Ze klimmen over hekken, wurmen zich door kleine raampjes tot ze een ingang in het gebouw hebben gevonden.


Maar vanuit hun passie voor animatiefilm gaan Bob en Jeroen verder dan de doorsnee urban explorer. Met stopmotion-animatie brengen ze de bijzondere plekken na jaren van verwaarlozing weer tot leven.

Bob en Jeroen tonen ons een mysterieuze wereld waar we anders nooit iets over geweten zouden hebben. Verlaten kastelen, oorlogsschepen, theaters, fabrieken, gevangenissen, kloosters en zelfs geheel verlaten dorpen in Abchazië worden opnieuw tot leven gewekt in deze 8-delige serie.

Deze serie is een productie van Submarine, Off World en Slammer! in coproductie met NTR en VRT-Canvas, tot stand gekomen met steun van het VAF Mediafonds, CoBO en de tax shelter van de Belgische Federale Overheid.

Naast de serie zal er een foto boek verschijnen bij Uitgeverij Lannoo  en zullen foto's van de productie tijdens een reizende tentoonstelling te zien zijn in Nederland en België.

Aflevering 1: Adellijke huizen (1 september)
In de eerste aflevering trekken Bob en Jeroen naar de Loirestreek in Frankrijk. Deze streek ligt bezaaid met honderden kastelen uit de tijd dat het Franse hof met heel het adellijke gevolg Parijs inruilde voor de Loirevallei. Vandaag de dag zijn zulke kastelen nog amper te onderhouden. Sommige kastelen halen hun onderhoud uit de vele toeristen die ze bezoeken, andere werden verlaten en gaan stilaan ten onder aan  de natuurkrachten. Bob en Jeroen ontdekken een wel heel bijzonder verlaten kasteel: het interieur brengt ons geheel terug naar de gloriedagen van de adellijke levenswandel, met tijd om er bijzondere verzamelingen op na te houden.

'Exitus', van donderdag 1 september t/m 20 oktober om 21.45 uur op NPO 3.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers