Noodsituatie vluchtelingen op Lesbos, 'EO Metterdaad' komt in actie

donderdag 19 september 2019

'EO Metterdaad' is samen met Stichting Bootvluchteling een noodhulpactie gestart voor de vluchtelingen in kamp Moria, op Lesbos.

Een televisieploeg van 'EO Metterdaad' is op dit moment samen met EO-directeur en EO Metterdaad-presentator Arjan Lock in het vluchtelingenkamp om de situatie te filmen. Bij hoge uitzondering heeft 'EO Metterdaad' toestemming gekregen om te filmen en vluchtelingen in het kamp te spreken. Het resultaat daarvan is te zien in vier wekelijkse uitzendingen vanaf zaterdag 12 oktober om 17.10 uur op NPO 2.

Op dit moment zitten er meer dan 11.000 getraumatiseerde vluchtelingen vast in het kamp, terwijl er eigenlijk maar plek is om 3.000 mensen te huisvesten. Stichting Bootvluchteling merkt dat de steun aan hun werk afneemt en luidt de noodklok. 'EO Metterdaad' wil de situatie van de vluchtelingen op Lesbos weer op de agenda zetten en roept op om te geven aan het werk van Stichting Bootvluchteling.

Onmenselijke situatie
Er zijn nu meer vluchtelingen op het eiland dan tijdens het hoogtepunt van de crisis in 2015/2016. Het verschil is dat het toen nog doorstroomde, maar inmiddels zitten de vluchtelingen muurvast. Gemiddeld zit een vluchteling nu 2,5 jaar vast op het eiland. De vluchtelingen bestaan vooral uit vrouwen en kinderen uit conflictgebieden. Arjan Lock: 'Veel mensen slapen op dit moment op de grond in de openlucht. Ook is er een groot gebrek aan medische en psychische zorg. Zowel het burgerziekenhuis op het eiland als de kliniek van Stichting Bootvluchteling in het kamp is zwaar overbelast en moet veel meer mensen terugsturen dan het kan helpen. Nu ik hier ben zie ik pas echt hoe onmenselijk de situatie is.'

Geven
Dagelijks komen er nog steeds nieuwe bootjes met vluchtelingen aan. Dit betekent dat het kamp alleen nog maar voller wordt. 'EO Metterdaad' en Stichting Bootvluchteling maken zich sterk voor onder andere de medische en psychosociale zorg. Geven kan via http://www.metterdaad.nl/lesbos.

Over' EO Metterdaad'
Al meer dan 45 jaar zet 'EO Metterdaad', onderdeel van de Evangelische Omroep, zich vanuit haar christelijke identiteit in voor een wereld zonder armoede en onrecht. Daarom vertelt 'EO Metterdaad' al 45 jaar hoopvolle verhalen en werft ze fondsen voor wereldwijde hulp.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers