Op reis door Bhutan in de eerste aflevering van nieuwe serie 'De Toren'

zaterdag 15 juni 2019

Waarom begin je aan een verzameling van ongeveer alles? Waarom ga je door met verzamelen als je meer dan 42 miljoen objecten hebt? En waarom zou je er überhaupt aan beginnen?

In de allereerste aflevering van de nieuwe serie over natuurhistorie 'De Toren' probeert Marcel Musters dat uit te zoeken. We gaan daarom, vanuit Leiden op reis, naar het koninkrijk Bhutan.


In Leiden bevindt zich één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld in de collectietoren van Naturalis. Zij zijn een samenwerking aangegaan met Bhutan waar nu, voor het eerst in de geschiedenis, een begin wordt gemaakt met het aanleggen van een splinternieuwe verzameling.

We volgen Edwin van Huis, directeur van Naturalis en libellenonderzoeker Vincent Kalkman. Ze trekken door de mysterieuze bergstaat met een vangnet en een geheimzinnig doosje, een miniatuur slak en een koninklijke libel. En we zien waarom varkens in Bhutan cannabis eten, monniken enorme bijennesten naast hun raam hebben en boeddhisten géén insecten doodmaken.

Over de serie
Een mammoetdrol die nog ruikt. Een schelp die maar drie mensen op de hele wereld mogen aanraken. Een stier met menselijke genen. Het eerstgevonden bewijs van de theorie van Darwin: het schedelkapje van de rechtopgaande aapmens. Vanaf zondag 16 juni komen ze voorbij in 'De Toren', een avontuurlijke zesdelige documentaireserie over de verhalen achter onze grootste natuurschatten.

In de serie neemt Marcel Musters ons mee in een geheimzinnige toren, waar het donker is en doodstil. De luchtvochtigheid wordt nauwlettend tussen de 52 en 55 procent gehouden. Geen ramen en geen uitzicht. Slechts weinig mensen weten ervan. Nog minder mensen mogen erin, want hier liggen miljoenen natuurhistorische schatten opgeslagen.

Om de herkomst van onze grootste natuurschatten te achterhalen, gaan we op expeditie. In het voetspoor van de ontdekkingsreizigers van toen, en de onderzoekers van nu. Vrouwen en mannen die onder extreme omstandigheden op zoek gaan naar antwoord op die ene vraag; wat is leven?

Er is avontuur op de ijle hoogtes van Bhutan, 300 meter onder de Caribische zeespiegel en bovenop een gigantische toren in het Amazone-regenwoud, waar je de schoonste lucht ter wereld kan inademen. De verhalen zijn eindeloos en eeuwig. Het is wetenschap, maar vooral avontuur.

Bij 'De Toren' verschijnt online een reeks interactieve, meeslepende verhalen over de ontdekking van onze natuur door de eeuwen heen. Vanaf de start van de serie zie je op detoren.tv nooit eerder vertoonde zeedieren, leef je mee met een geniale wetenschapper die geen erkenning kreeg, overweeg je of de mens goddelijke scheppingskracht moet krijgen én ontdek je hoe een geheime liefde misschien wel tot de meest romantische natuurschat ooit heeft geleid.

Voor het maken van 'De Toren' is gebruik gemaakt van de enorme verzameling natuurhistorische schatten van Naturalis in Leiden, de collectiebeheerders en onderzoekers.

'De Toren', zondag 16 juni om 21.10 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Corsokoorts in Sint Jansklooster' (SBS6)

In de leukste en tevens enige kroeg van Klooster komen alle afgevaardigden van de corsogroepen bij elkaar. De bloemencommissie heeft namelijk slecht nieuws. En corsogroep 'Hebbes' bestaat dertig jaar. Nu is het bij hen elke dag al feest, omdat elke dag ook je laatste kan zijn. Exact zes jaar geleden namen ze afscheid van Dennis, de broer van Patrick. Daarom heeft Patrick de leden gevraagd om iets eerder te komen. Samen feesten, samen rouwen.

'Corsokoorts in Sint Jansklooster', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers