Ophef rond BNN's grote 'Donorshow'

zaterdag 26 mei 2007

Volgende vrijdag zendt BNN 'De Grote Donorshow' uit. Niet zomaar een show om Nederland bewust te maken van het tekort aan donoren, maar een heuse spelshow waarin een nier wordt verloot. Het hele idee roept een heleboel vragen op.

Op vrijdag 1 juni zal de 37-jarig 'Lisa' kiezen wie van de drie jonge nierpatiënten haar nier krijgt. Lisa lijdt zelf aan een hersentumor en is terminaal. De hele show past in het kader van de herdenking van BNN-oprichter Bart de Graaff. Hij stond zelf jaren op de wachtlijst voor een geschikte donornier.

De BNN-show roept heel wat vragen op in de transpantatiewereld. De Nederlandse Transplantatie Stichting meent dat deze show een uitverkoop is van organen. Volgens woordvoerder Bernadette Haase gaat BNN 'een tandje te ver'. Ook wordt betwijfeld of artsen de operatie wel willen uitvoeren.

BNN weerlegt de kritiek, maar geeft toe dat het idee op papier wel smakeloos kan overkomen. 'Maar de werkelijkheid is zo schokkend, dat dit wat ons betreft kan. Het tekort aan donoren is een nijpend probleem, terwijl het zo makkelijk oplosbaar is. Er staan zoveel mensen op de wachtlijst zonder dat ze uitzicht hebben op een orgaan, dat het een loterij is. Dat willen wij inzichtelijk maken.', aldus BNN-voorzitter Laurens Drillich.

BNN flirt ook met de wetgeving. In Nederland zijn transplantaties streng gereglementeerd. Na een overlijden heeft de donor geen zeggenschap naar wie zijn organen moeten gaan. Bij leven kan de donor dat wel bepalen, maar dan moet er een 'aantoonbare relatie' zijn tussen gever en ontvanger.

Bron: AD

 

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers