Slachtoffers en nabestaanden doen hun verhaal in 'Spreekrecht'

maandag 4 september 2017

Sinds 2005 maken jaarlijks ruim 500 slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven gebruik van het zogenaamde spreekrecht. Tijdens de strafzaak, in het bijzijn van de verdachte(n), rechters- en advocaten vertellen zijzelf wat de gevolgen zijn van het misdrijf dat hen - of hun dierbare - is aangedaan.

In het nieuwe RTL 4-programma 'Spreekrecht', bij RTL 4 te zien vanaf dinsdag 5 september, volgt presentatrice Angela Groothuizen mensen die de pijnlijke confrontatie aangaan met de verdachte(n) en hun hart luchten tijdens dit belangrijke moment in hun leven.


Hoe werkt het spreekrecht, waarom maakt iemand hier gebruik van en welke professionals zijn hierbij betrokken? Hoe bereidt iemand zich voor, die voor het eerst na het vreselijke misdrijf oog in oog met de verdachte(n) komt te staan? Angela hoort onder andere het aangrijpende verhaal aan van de 16-jarige Rik. Hij werd van zijn twaalfde tot zijn veertiende seksueel misbruikt door twee goede vrienden van de familie. Voor Rik is het spreekrecht dé manier om het stilzwijgen te doorbreken na twee jaar misbruik. Hij richt zich tijdens zijn indringende slachtofferverklaring rechtstreeks tot de verdachten. 'Voor mij zijn jullie geen verdachten maar daders, ontzettend laffe daders’. Rik zijn vader spreekt ook tijdens de zitting. ‘Door te spreken op zitting, kun je het kille, feitelijke verhaal dat daar wordt neergezet, een menselijk gezicht geven.'

Ook de 47-jarige tankstation medewerkster Yvonne neemt Angela mee in het traject. Yvonne werd binnen vier jaar tijd, twee keer overvallen. De eerste  keer met een vuurwapen, de tweede keer met een mes. Ze heeft tijdens beide overvallen doodsangsten uitgestaan en voor haar leven gevreesd. Dit heeft littekens achtergelaten op haar ziel. Vandaar dat Yvonne gebruik maakt van haar spreekrecht. 'Ik wil de dader vertellen hoe hij mij beschadigd heeft voor het leven.' Angela volgt iedere stap die gezet wordt in het proces naar die ene grote belangrijke dag; de dag waarna de slachtoffers hopen het boek te sluiten en verder te kunnen met hun leven.

'Spreekrecht' wordt geproduceerd door De Haaien in samenwerking met Slachtofferhulp Nederland.

'Spreekrecht', vanaf dinsdag 5 september om 21.30 uur bij RTL 4.

DOSSIER: Najaar 2017: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers